Albayrak: "İkinci çeyrek pozitif olacak"

Berat Albayrak açıklamalarda bulundu.

Albayrak: "İkinci çeyrek pozitif olacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak katıldığı canlı yayında, "Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak." dedi.

Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları:

Aslında yaz ayları finans ve ekonomi piyasaları için sakindir ama biliyorsunuz küresel iklimde fırtına kopmuş durumda.

(Kur yükselince telaşlanıyorum, endişelenmeli miyiz? ) Dolarla mı maaş alıyorsunuz ? Öncelikle onu sorayım. Kur algısıyla ekonomiyi ölçme konusunda bir psikolojiye girmiş. 

Kur iki sene önce de bu seviyelerdeydi.

Eskiden kur sistemi daha çok etkiliyordu. Zaten daha az etkilesin diye Türkiye'de ekonomik bir değişiklik var.

Türk ekonomisi 2 sene öncesine göre çok daha güçlü.

Dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor. Borsa Türkiye pozitif ayrışıyor. Gelişmekte olan ülkelerin performansına bakalım. Birçoğu para birimlerinde değer kaybetmiş.

"7 YILDIR LOBİLERLE UĞRAŞIYORUZ"

Krizlerden çok lobilerle uğraşıyoruz. 7 yıldır battık bittik lobisi aynı kişiler.

Biz normalleşme sürecinde girdiğimizde en çabuk toparlanan ülke olacağız.

Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak.

Savunma Bakanlığımız ile savunma bütçesini konuşuyorduk. Doğu Akdeniz, Orta Doğu hepsi ekonomik maaliyet. Türkiye öyle bir güçlü masaya yumruğunu vuruyor ki, bu konular konuşuluyor.

Esnafından KOBİ'sine verdiğimiz desteklerin geri dönüşlerini alıyorum. İnsanların sokağa çıkamadığı bir iklimde insanların kapısına gidip destek verdik. Vatandaşlarımıza bireysel ihtiyaç desteği verdik. 

Eleştiriler ve kötü niyetli algı operasyonları ayrı, bunlar hep sosyal medyada yapılıyor.

"MİLLİ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VERİYORUZ"

Yürüttüğümüz bir milli bağımsızlık mücadelesi. Ekonomik anlamda milli bağımsızlık modelini ortaya koyduk, model değiştirdik. Milli bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Sizin ekonomi anlamında da böyle bir model ortaya koymanız gerekiyor. Kıyamet bu yüzden kopuyor. Türkiye artık eski modelden çıkıyor. Yüksek faiz, düşük kur. Böyle bir ekonomi modeli artık sürdürülebilir değil. Benim derdim bütçeyi tutturmaktan öte, rekabet edebilir bir ekonomi. Türkiye artık her anlamda bağımsızlık mücadelesi veriyor.

Türkiye'nin birçok ilini gezdim. Tek tek sorun eski ve yeni dönemi. Türkiye'nin üretime dayalı çok önemli bir paradigma değişikliği var.

"KÜRESEL SÜREÇLERDEN ARTIK DAHA AZ ETKİLENİYORUZ"

Bu siyasi olarak Türkiye'yi daha iddialı bir yere taşıyacak. 

Küresel süreçlerden artık daha az etkileniyoruz.

Libya'ya yaşananlar, Suriye'de yaşananlar, sınır dışına yapılan operasyonlar yapılıyor. Türkiye her geçen gün daha güçleniyor ve güçleniyor. Bu bir tercih değil, bu bir zorunluluk.

15 Temmuz'da bu ülkede ne oldu? Kimler taktıkları maske ile Türkiye'ye sosyal medya üzerinden operasyon çekiyor? Türkiye'den kaçak
Amerika'da aranan tiplerden bunlar. Toplumumuzun bunlardan etkilenmemek için görmesi lazım.

"PANDEMİ SÜRECİNİN NORMALLEŞME AŞAMASINA BAŞLAMADIK"

Türkiye dengelenme sürecindeyken pandemi geldi ama hedeflerimiz değişmedi. Pandemi olmasaydı hedeflerimizi çok net tutturacağımızı
düşünüyorum.

Biz çözüm makamındayız, bahane değil çözüm üretmek sorumluluğumuz var.

Reel yatırımcı olarak dünyada iklim daha değişmedi. Pandemi sürecinin normalleşme aşamasına başlamadık. Hiçbir ülkede olmadı. Türkiye atacağı adımlar ile ayrılacağı için, yatırımcıları çekeceği güçlü bir döneme giriyor. 

Bu paradigma değişiminde, Türkiye'nin faiz ve kurda daha az bağımlı olduğu bir döneme giriliyor.

(Kurdaki değişim sizi telaşa sürüklüyor mu?) İki senedir, yaptırımlar açıklandı, kur zıpladı. Sonra bazı adımlar attık ve 7'lerden 6'lara 5'lere düştük. Kur iner, çıkar. Esas olan, finansal güvenlik ve ekonomik altyapı noktasında Türkiye'nin tüm bu dalgalanmaları kontrollü şekilde yönetmesi. Türkiye çok güçlü bir alt yapıya sahip. Kurda seviye değil, rekabetçi olup olmadığı önemli.

Türkiye tarihinde ilk defa rekabetçi bir kur düzeyiyle ekonomisini dönüştürecek noktaya dönüştü. Şikayet edenlere bakıyorsunuz 'yurt dışına gidiyordum pahalandı', 'Mercedes alamıyorum pahalandı' diyorlar.

Savunma'dan, Sağlık sistemine birçok şey saydım. 400 milyar bu devlet yardım sağladı. Bunu kötülüğe yansıtmaya çalışan bir kitle var.
Bu desteği bile ajite etmeye çalışan bir kesin hep var. Dünyada böyle bir süreç var. Türkiye bu süreci pozitif olarak daha iyi yöneten konuda, bunu görmek lazım.

"RAKAMLAR TOPARLANMANIN GÜÇLÜ ŞEKİLDE BAŞLADIĞINI GÖSTERİYOR"

Türkiye yüzde 5 küçülecek' iddiasında bulunanlar yine yanılacaklar. Tahminimiz eksi 2 ile 1 arasında. Dünya ortalamasından çok daha iyi. Pozitif ayrışacağız. Büyümek, üretim dengesi devlet olarak elimizde.

Tüm veriler toparlanmanın güçlü şekilde başladığını gösteriyor. Normalleşme sürecinde atılan her adım daha pozitif yansıyor. Ağustos ile beraber turizm toparlanmaya başladı.

Haziran Temmuz ve Ağustos rakamları toparlanmanın güçlü bir şekilde başladığını gösteriyor.

Dün yeteri kadar yardım yok diyen kesim, bu sefer de diyor ki çok fazla yardım verdin, neden böyle yaptın? Para bas diyenler oldu, bu en büyük tuzaktır. Türkiye para bassaydı bugün yüzde 25-30 enflasyonları konuşacaktık.

Her ülke birçok şey yaptı. Türkiye neden başarılı oldu bunu rakamlar ile ortaya koyacağız. Daha yolun başındayız, yapacak çok şeyimiz var.
Makine durdu, tamamen durmasın diye arabayı rölantide çalıştırmaya çalıştık. Tuzakların aksine para basmadan durdurmadık.

"2 AYDA 250 BİNE YAKIN KONUT SATILDI"

Son 2 ayda 250 bine yakın konut satıldı. 

Türkiye'de üretilen oto alımına destek verdik. Piyasa normalleşmeye doğru gidiyor.

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili normalleşme desteğine dönüyor artık. 

Çok güzel bir istihdam paketi hazırladık. Meclis'in yoğunluklarından dolayı yazın geçemedi. Meclis açıldığında ve bu paket geçerse güzel adımlar atılacak.

ABD'de 45 milyon işsiz sayısı ortaya çıktı. Türkiye'nin bundan etkilenmemesi elbette mümkün değil ama en aza indirmek ile uğraşayacağız.

"HER SENARYOYA HAZIRIZ"

Her senaryoya, tarihteki hiçbir dönemde bu kadar hazır olduğumuz bir dönem yok. Hazır bir şekilde bekliyoruz.

Son 3,4 ayda oluşan fiyatlama davranışlarındaki bozulma, beklentinin üzerinde bir enflasyon olarak yansımıştı. Ben çok daha ılımlı ve olumlu
düşünüyorum. Sürece baktığımızda bu yıl hedefimiz 8 buçuklardı. Türkiye'de bir kaç puanlık etkisi olabilir. Kur maliyet üzerinde etki, trende baktığımızda dönem dönem farklı şekilde etki etti. Bu seviyelerin beklendiği kadar negatif etkisi olacağını ben düşünmüyorum. 

Turizm Bakanı ile ben sık sık görüşüyorum. Her gün konuşuyoruz. Turizmde yaşanan bu pandemi etkisini fırsata dönüştürmek adına fikirler
tartışıyoruz.

"DOĞU AKDENİZ KONUSU TÜRKİYE'NİN  MİLLİ BAĞIMSIZLIK KONUSUDUR"

(Doğu Akdeniz'deki gelişmeler) Doğu Akdeniz Türkiye'nin milli bağımsızlık konusudur, egemenlik hakkı konusudur. 2016'da isim vermeden nasıl bir mücadele ile bu güne gelindiğini anlatacağım. Toplantıda, "X ülke ne der? Gemimiz mi var?" gibi muhalefet sundu. Biz adımlarımızı attık. 15 Temmuz'da yakalanan isimler arasında 'Ne işimiz var?' diyen isimler vardı. Türkiye çok güçlü bedeller ödeyerek şu an olduğu noktada.

"DÜNYADAKİ ESKİ SİSTEM ÇÖKÜYOR"

Biz uysal kedi değiliz. Bir edep seviyesi var ama her gelene de eyvallah yok.

Ben gençlerle ilgili toplantılar yapmayı çok önemsiyorum. Çok bilinçli bir genç nesil geliyor. 1 milyon yazılımcı projesi var bundan da bahsedeceğiz. Türkiye öyle bir noktada ki dünyada bir devrim yaşanıyor.  Büyük bir devrim ile eski sistem çöküyor yeni bir sistem geliyor. Gençlere diyorum ki bu sürecin en haylaz çocuğu hangisi? Türkiye. 

"TÜRKİYE 7 SENEDİR MÜCADELE VERİYOR"

Türkiye 7 senedir geziden beri bir mücadele veriyor. O süreçten bu güne, ülkenin başındaki lideri başta olmak üzere o ipleri ellerine almak üzere her gün yeni bir operasyon ile karşı karşıya kaldık. Siyasetçi olarak meseleye bakmadığım için, hangi görevi yapacaksak, ülkemizin menfaatleri doğrultusunda bu mücadeleyi vermek benim boynumun borcu. Taşın altına elimizi değil, bedenimizi koyacağız.

Bir mücadele veriyoruz ama bunun bir bedeli olacak. Bağımsızlığın bir bedeli var. Bizim ecdadımız bu bedeli canı ile sayısız kere ödedi.
Biz de onların torunuyuz.

Türkiye'de muhalefetin durumu içler acısı. Bilinçli ve sistematik bir operasyon yapıyorlar. Ekonomi başta olmak üzere bu ülke değişimi başlattı. Berat Albayrak gitse kim gelirse gelsin, artık Türkiye başka bir yola girdi. Bu zihniyeti parmağında oynatanlara sesleniyorum: Kusura bakmayın
maçı kaybettiniz.

2009'da IMFye gitmek için neler yaptılar. Bugün ise IMF isterse bizden borç vereceğimize dair imzamız var.

Türkiye'nin artık kırmızı çizgisi egemenlik hakları ile ilgili. Bu ülkenin bağımsızlığı her şeyin üstünde. Ben ortada konuşmaya gayret gösteriyordum. Çok net şu resmi görmemiz gerekiyor, Türkiye içinden geçtiği süreçte çok güçlü bir reaksiyon ortaya koydu.

Bunun bedelini ödemekten korkmuyoruz. Milletimiz bize bu yüzden yetki verdi.

Türkiye her anlamda çok güçlü şekilde masaya yumruğunu vuruyor.

(Diyelim bir toplantıda çocuklarınız arıyor? Ne yapıyorsunuz?) Genelde açamıyorum. Çok yoğun değilse bakıyorum açıyorum önemine göre ben seni arayacağım diyorum. Ankara'da da İstanbul'da bulunuyorum ama daha çok İstanbul'a vakit ayırmaya çalışıyorum. Ekonominin kalbi burada çünkü.

1 milyon yazılımcı çok önemli bir proje. 650 bine yakın kaydımız var. 300 bine yakını cv doldurdu. Bu eğitimleri alan geçlerimizin yaş ortalaması 20 -21. Bu eğitimleri almak için kullandıkları internet bedava. Bu bir umut. Gençler umutsuz olmayın ümidiniz var diyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler