Albay Öz davası kördüğüm oldu

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle, Dink'in öldürüldüğü dönemde Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu rütbeli 8 asker hakkında açılan davada, Trabzon 2. Sul

Albay Öz davası kördüğüm oldu

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle, Dink'in öldürüldüğü dönemde Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu rütbeli 8 asker hakkında açılan davada, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı aldı.

Hakim Şevki Uluçam, haklarında 'görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenilen askerlerin, istihbaratı gizlemekle kalmayıp cinayet sonrasında gerçeğe aykırı belge düzenlediklerini ve istihbaratı kendilerine veren Coşkun İğci'ye baskı yaptıklarını da dikkate alarak, işledikleri suçun 'görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevi kötüye kullanmak' olduğuna kanaat getirdi. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis gerektiren bu suçla ilgili yargılama yetkisi bir üst mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemesi'nde olduğu için, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı aldı.

CUMHURİYET SAVCISI İTİRAZ ETTİ
Habertürk internet sitesinde yer alan habere göre; yargılamanın Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılması gerektiğini savunan Cumhuriyet Savcısı Mesut Atmaca ise görevsizlik kararına itirazda bulundu. Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi itirazı inceleyip karara bağlayacak. Bilindiği gibi Sulh Ceza mahkemelerinde yargılama aşamasında Cumhuriyet Savcısı bulunmuyor ancak mahkemelerin aldığı kararlar, 'görüldü' yapılmak üzere savcıya sunuluyor. Kararı inceleyen savcı, gerekli görürse bozulması talebiyle üst mahkemeye itirazda bulunabiliyor. Şayet savcı da mahkeme ile aynı kanaatte olursa bu defa karar davanın taraflarına tebliğ ediliyor ve taraflar itirazda bulunabiliyor. Sulh Ceza Mahkemeleri'nin 'suçun vasıflandırılmasına ilişkin' bu tür kararlarına yapılan itirazları üst mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemesi inceleyip karara bağlıyor. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca, itiraz üzerine verilen kararlar kesin olduğu için, Asliye Ceza Mahkemesi'nin vereceği karara yeni bir itiraz yapılamıyor. Davanın tarafları, Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararına itirazlarını ancak dava bittikten sonra Yargıtay nezdinde yapabiliyor. Zira Yargıtay'a yapılan temyiz başvurularında, suçun vasıflandırmasının yanlış yapıldığı yönündeki itirazlar da inceleniyor.

DAHA ÖNCE DE 'GÖREVSİZİM' DEMİŞTİ
Hatırlanacağı gibi Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Jandarma istihbarat görevlileri Okan Şimşek ve Veysal Şahin hakkında açılan görevi ihmal davasında daha önce de görevsizlik kararı almıştı ancak Asliye Ceza Mahkemesi bu kararı kaldırmıştı. 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 26 Eylül'de görülen 4. duruşmada, iki jandarma istihbarat görevlisi hakkında 'görevi ihmal' suçundan dava açılmış ise de, eylemin TCK'nın 83'ncü maddesinde düzenlenen 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' suçunu oluşturabileceğini belirterek, bu suçla ilgili delilleri değerlendirme ve yargılama yetkisinin Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğunu vurgulamıştı. Görevsizlik kararı alan mahkeme, dosyanın nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti. Mahkemenin kararını inceleyen Cumhuriyet Savcısı Mesut Atmaca, suçun 'görevi ihmal' olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve yargılama görevinin de Sulh Ceza Mahkemesi'nde olduğunu belirterek, üst mahkeme olan 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunmuştu. 1. Asliye Ceza Mahkemesi, savcıyı haklı bularak davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev alanına girmeyeceğine hükmetmiş ve dava dosyası yargılamanın yeniden yapılması için 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne iade edilmişti. Şayet suçun, Türk Ceza Kanunu'nun 83'üncü maddesinde düzenlenen 'Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' olduğuna kanaat getirilip dava Ağır Ceza Mahkemesi'ne kaldırılmış olsaydı, Dink cinayetinde ihmalle suçlanan görevliler hakkında 10 ile 25 yıl arasında hapis cezası istenebilecekti.

SON KARAR MERAKLA BEKLENİYOR
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin ilk görevsizlik kararını kaldırıp davayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermeyen 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, son görevsizlik kararını nasıl değerlendireceği ve davanın Asliye Ceza Mahkemesi'ne kaldırılıp kaldırılmayacağı yönünde ne karar alacağı merakla bekleniyor. Mahkemenin kararı önümüzdeki günlerde açıklanacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem