AB ile Mehmetçik pazarlığı

"Middle East Newsline" internet sitesinin iddiasına göre Türkiye, Libya'da Kaffafi'nin devrilmesine öncülük ederek asker göndermesi karşılığında AB'ye tam üyeliğini istedi. Ankara'nın, Libya'yı işgale öncülük yapmayı önerdiği, karşılığında da "hemen" AB'y

AB ile Mehmetçik pazarlığı

"Middle East Newsline" internet sitesinin iddiasına göre Türkiye, Libya'da Kaffafi'nin devrilmesine öncülük ederek asker göndermesi karşılığında AB'ye tam üyeliğini istedi. 

Ankara'nın, Libya'yı işgale öncülük yapmayı önerdiği, karşılığında da "hemen" AB'ye tam üyelik istediği, ancak ABD'nin öneriye sıcak bakmasına rağmen, Fransa'nın reddettiği iddia edildi. Bu iddia İngiltere kaynaklı "Middle East Newsline" internet sitesi tarafından ve "Batılı" bir diplomata dayanılarak ortaya atıldı. Buna göre, Başbakan Erdoğan, masaya bir plan koydu. Bu plana göre, NATO'nun Libya'daki Albay Muammer Kaddafi rejimini devirmesine Türkiye öncülük edecekti. Türk donanması, Libya'ya gemi ve asker yollayacaktı. Buna karşılık, Kaddafi rejimi devrilir devrilmez, AB Türkiye'yi tam üye olarak birliğe kabul edecekti. ABD ve özellikle Başkan Barack Obama, Başbakan Erdoğan'ın teklifine destek verdi. Suudi Arabistan'ın da, işgal planına destek verdiğine inanıldığı ifade edildi.

BRÜKSEL SOĞUK
Ancak, Brüksel plana "soğuk" yaklaştı. Kaynaklara göre, ABD baskısına rağmen, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu öneriye karşı çıktı. Sarkozy, ABD'nin, kendi isteklerini AB'ye dikte edemeyeceğini söyledi. Kaynaklar, Sarkozy ve diğer AB liderlerinin, aynı öneriyi, "Erdoğan'ın Libya'daki durumu sömürmeye çalışması" olarak gördüklerini belirttiler. Sarkozy ve diğerlerinin, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı oldukları ifade edildi. Batılı bir diplomat, "Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu olmaya heveslendiği hissediliyor. Avrupa'nın çoğunluğu ise tarihi yeniden yaşamak istemiyor" diye konuştu. Başka bir diplomat ise "Türkiye'nin bu işin altından kalkacağı açık değildi. Ancak, Erdoğan bu teklifi getirdi" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem