"AB bizim için vazgeçilmez"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği bizim için vazgeçilemez bir süreçtir” dedi.AK Parti Bodrum İlçe Teşkilatı’nın yeni yönetim tanıtım toplantısına katılan Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile ilgili süreci anlattı. AB ile olan müzakerelerde

"AB bizim için vazgeçilmez"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği bizim için vazgeçilemez bir süreçtir” dedi.

AK Parti Bodrum İlçe Teşkilatı’nın yeni yönetim tanıtım toplantısına katılan Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile ilgili süreci anlattı. AB ile olan müzakerelerde fasıl açma açısından bazı sıkıntılarla karşılaşılmasının 12 yıldaki kazanımları gölgeleyemeyeceğini savunan Çavuşoğlu, "Önümüze çıkarılan birçok engelin siyasi olduğunu biliyoruz. Bugün 17 fasıl, siyasi engeller yüzünden açılamıyor. Sadece Kıbrıs meselesi yüzünden 14 fasıl açılamıyor. Oysa bu açılamayan fasıllar da Türkiye açılış, müzakere kriterleri, bazılarının kapanış kriterlerini bile yerine getirmiş bir ülkedir. Biz inanıyoruz ki bu siyasal engel kalktığında birçok faslı açabileceğiz. Ekonomik ve mali krizler konusunda AB’ye bakışımız olumsuz etkilenebilir. Yine Avrupa’nın Ukrayna konusunda başarısız olması, dış politika, genişleme gibi politikalarının yanlış olması ya da birçok konuda duyarsız kalması bizi farklı duygular içerisine atabilir. Ama unutmamak gerekir ki Avrupa kıtası ve AB gibi kurumlar krizlerden güçlenerek çıkmıştır. AB, inşallah bu süreçten de güçlenerek çıkar. Ama bunun için bir vizyon değişikliğine gitmesi de şarttır" diye konuştu.

"AB BİZİM VAZGEÇİLMEZ BİR SÜRECİMİZDİR"

AB’nin vazgeçilmez bir süreç olduğunu anlatan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Aynı şekilde AB’nin kendisini gözden geçirip reforme etmesi lazım ki krizlerden, şu anki yaşadığı sorunlardan daha da güçlenerek çıkabilsin. AB bizim vazgeçilmez bir sürecimizdir. Bu süreçten vazgeçmemiz, kazanımlarımızdan vazgeçmemiz, demokrasiden geri adım atmamız mümkün değildir. Demokrasiyi ve demokratik kurumları güçlendirmemiz gerekiyor. Hak ve özgürlüklerin alanını genişletip güçlendirmemiz lazım. Özellikle bireylerin hak ve özgürlüklerini güçlendirmek için çekinmeden cesur bir şekilde adım atmaya devam etmemiz lazım."

"DEVLET MİLLET İÇİN VAR"

Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin devletçi zihniyet olduğunu iddia eden Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Her şey devlet için anlayışını değiştirmemiz lazım. Devletin, milletten korkusunu yenmemiz lazım. ’Her şey devlettir. Millet de devlet için vardır’ Oysa bunun tam tersi olması lazım. Devlette, kurumlar da millet için vardır. Bu zihinsel dönüşümü sağladığımız zaman yargıdaki, bürokrasideki, yerel yönetimler içerisindeki sorunların birçoğu çözülür."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler