4 kişinin öldüğü kavganın asıl nedeni...

Mardin'in Ömerli İlçesi'ne bağlı Kayadere Köyü'nde aileler arasında çıkan ve 4 kişinin öldüğü, 27 kişinin yaralandığı silahlı kavganın, bir kavak ağacı kesimi yüzünden 10 yıl önce başlayan husumetten kaynaklandığı iddia edildi.Dün gece meydana gelen silah

4 kişinin öldüğü kavganın asıl nedeni...

Mardin'in Ömerli İlçesi'ne bağlı Kayadere Köyü'nde aileler arasında çıkan ve 4 kişinin öldüğü, 27 kişinin yaralandığı silahlı kavganın, bir kavak ağacı kesimi yüzünden 10 yıl önce başlayan husumetten kaynaklandığı iddia edildi.

Dün gece meydana gelen silahlı kavgada hayatını kaybeden 4 kişi, otopsilerinden sonra gözyaşları arasında bugün Mardin Devlet Hastanesi Morgundan alındı. Kavgada hayatını kaybeden Ahmet Budak'ın (77) cenazesi Hatay'ın İskenderun İlçesi'ne gönderilirken, Celil Demirkıran (72), İzzettin Budak (62) ve Figen Budak'ın (27) cenazeleri ise Kayadere Köyü'ne getirildi.

Köylülerin omuzlarında taşıdığı cenazeler, köy mezarlığında gözyaşları arasında tek tek defnedilirken, köy camisinde de taziye kuruldu. Taziyeye HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım ile birlikte Ömerli Kaymakamı Tekin Erdemir, Artuklu Belediye Başkan Yardımcısı Sevinç Bozan, Kızıltepe Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Salman ilk ziyaret edenler arasında yeraldı.

10 YILDIR HUSUMET DEVAM EDİYORDU

Cami avlusunda toplanan köylüler Kürtçe ve Türkçe ağıt yakarken, gözyaşları sel olup aktı. Olayda babası ve amcası da yaralanan Kazım Yüksel, olayın 10 yıl önce bir kavak ağacı kesimi yüzünden çıkan bir husumete bağlı olduğunu söyledi. Husumetin muhtarlık seçimiyle bir kez daha alevlendiğini ve iki günce de bu yüzden bir tartışma çıktığını belirten Yüksel, "Bu tartışma üzerine komşu köye iftara giden akrabalarımıza, köyün içinde pusu kurarak Kalaşnikoflarla saldırdılar" iddiasında bulundu.

KORUCUBAŞI KÖY CAMİSİ ÖNÜNDE PUSU KURDU İDDİASI

İddiaya göre aralarında husumet bulunan Kayadere köyü muhtarı ve aynı zamanda korucu başı olan M.G. ve yakınlarıyla, yine korucu olan Demirkıran ile Budak aileleri arasında tartışma çıktı. Husumetli ailelerin gençleri önceki gün bilinmeyen bir sebeple tartıştı. Tartışma, kadınların da karıştığı kavgaya dönüştü. Kavganın sona ermesinden sonra ise korucubaşı olan M.G. ve yakınlarının, köy içinde pusu kurduğu ileri sürüldü.

Cami önünde çıkan olayda açılan ilk ateşte iftar için gittikleri komşu köyden kendi köylerine dönen Celil Demirkıran, İzzettin Budak, Ahmet Budak ve Figen Budak olay yerinde hayatını kaybetti.

Çıkan arbedede ise Mehmet Hafif Yüksel, Cezayir Budak, Fikri Azboy, Nezir Budak, Lokman Budak, Gökhan Akyol, Cihan Akyol, Mehmet Nuri Pektaş, İsa Aykal, Ümran Pektaş, Şeyhmus Pektaş, Sabri Akgül, Aydın Akgül, Gülperi Aykal, Songül Akgül, M.G., Şeyhmus Güven, Ali Güven, Edip Güven, Kenan Akgül, Münir Akgül, Lokman Akgül, Nusret Akgül, Mahsun Akgül, Yalçın Akgül, Aziz Akgül, Sinan Akgül olmak üzere toplam 27 kişi de yaralandı.

JANDARMA KÖYDE ÖNLEM ALDI

Köyün girişinde oluşturulan güvenlik noktası ile bütün giriş çıkışlar, güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alınırken, silahlı kavgayı başlattığı ileri sürülen Güven ailesine ait evlerde de jandarma bir taşkınlık yaşanmasın diye sıkı önlem aldı.

HDP'Lİ YILDIRIM: DEVLET YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPSIN

Hayatını kaybedenlerin ailelerini ziaret ederek, teselli etmeye çalışan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, koruculuk sistemine tepki göstererek, "Bugün burada bir faciaya tanık oluyoruz. Gördüğünüz gibi köyün her iki tarafı da korucu olmasına rağmen, olayda hayatını kaybedenler korucu değil. Burada eleştirmemiz gereken, mahkum etmemiz gereken devletin zihniyetidir. Bu sivil insanlara, bu köylülere silahı verip ve onların da ne zaman keyifleri istediğinde böyle katliamlar gerçekleştiriyor oluyorlar. Burada eleştirilen devletin, bu insanlara silahı vermesidir. Yani eğer bir devlet kendi problemini, toplumsal problemini çözemiyorsa ve bunu köylüler üzerinden çözmeye çalışıyorsa, işte böyle acılar, böyle dramlar yaşanır. Bir an önce devletin bu korucu sistemini lağvetmesi gerekiyor. Koruculuk sistemini bu topluma kazandırdığı hiç birşey yok. Baştan beri de bu böyledir. Yaşanan bu acıların sebebi, devletin bu zihniyetinin kendisidir. Şimdi bana bu olayın katilleri kimdir? diye sorsanız, kendim devlet derim. Devlettir. Çünkü bu zemini yaratan, Dünya devleti, daha uygar devletler, kendi toplumların sorunlarını çözmek için güç oluştururlar. Ama sen kendi silahını toplumun arasına verip, onları bir birine kırdırıyorsan, bu halka bir düşmanlıktır. Devlet tarafından yapılan bir düşmanlıktır. Bu olay tamamen bir katliamdır. Devlet kendi yandaşları olan bütün suçluları koruduğu için, bunlar da bu anlayıştan güç almışlar ve devletten beslenmişlerdir. Devlet, artık yeni baştan bir başlangıç yapıp, bu insanların ellerindeki silahları alması lazım. Ellerindeki silahları bırakıp, birbirilerini öldürmelerini mi beklememiz lazım? Bu zihniyet yanlış bir bir zihniyettir" dedi.

3'Ü KORUCU 5 KİŞİ GÖZALTINDA

Jandarma, olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında; aralarında olaylar sırasında hafif yaralanan muhtar M.G.'nin de bulunduğu 3'ü kurucu olmak üzere 5 kişiyi gözaltına aldı. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı psikologlar da hayatını kaybeden ailelere psikolojik destek vermek için köye gelerek çalışmalara başladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler