23 Belediye başkansız kaldı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörle mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak yeni yapılanmayla ilgili, ''Bugüne kadar yapılanların ötesinde, çok boyutlu bakışı sağlayacak, iyi araştırmalar, analizler, değerlendirme

23 Belediye başkansız kaldı
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörle mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak yeni yapılanmayla ilgili, ''Bugüne kadar yapılanların ötesinde, çok boyutlu bakışı sağlayacak, iyi araştırmalar, analizler, değerlendirmeler yapacak birim olsun. Aceleyle, birimlerden, bir birim daha kurmayalım'' dedi.

Atalay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesi üzerinde soru ve eleştirileri yanıtladı.

Gözaltına alınma yöntemine ilişkin eleştirilere işaret eden Atalay, ''Bu hepimizin hassasiyeti. Ben de çaba harcıyorum. Suçluluğu kesinleşmemiş insanların, suçlu gibi teşhir edilmesini, hiç kimse onaylamaz. Ama gelenekler, uygulanan yöntemler, usuller var. Bütün genelge ve çabalara rağmen, bazı şeyleri değiştiremeyebiliyorsunuz'' diye konuştu.

Atalay, bakanlıkta ciddi bir çalışma içinde olduklarını, sorun olarak görülen pek çok şeyin çözüleceğini söyledi.

Asayiş suçlarında düşüş olduğunu, eskiden neredeyse herkesin evlerine çelik kapılar yaptırdığını dile getiren Atalay, şimdi bu duyguyu yendiklerini belirtti.

709 MİLYON YTL ÖDEME

Atalay, köye dönüş projesinde istenilen sayıya ulaşamadıklarını ancak çabaların devam ettiğini vurgulayarak, bakanlığının, köye dönüş ve rehabilitasyon projesi ile terörden zarar görenlerin zararların karşılanması şeklinde iki çalışma yürüttüğünü anımsattı.

Terörden zarar görenlerin zararlarının karşılanması için 709 milyon YTL ödeme yapıldığını bildiren Atalay, davaların sonuçlanmamasının nedenlerinden birini, ''dosyaların zor olması'' şeklinde açıkladı. Atalay, 1984'e kadar giden olayların bulunduğunu, bu belgelerin incelenmesi, açıklığa kavuşturulmasının kolay olmadığını kaydetti. Atalay, konunun AİHM ile ilgili boyutuna da işaret ederek, ''Açılan davaları inceletiyoruz. Ödemesi ciddi miktarlar tutuyor'' dedi.

Yol-İş Sendikası'nın, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün Girne'de düzenleyeceği bir organizasyonun sponsorluğunu üstlendiğine yönelik haberleri anımsatan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'e Atalay, bunun, sendikanın eğitim programı olduğu karşılığını verdi. Atalay, kendilerinden teknik destek istendiğini ifade ederek, programı olduğu için toplantıya katılmayacağını belirtti.

''EN FAZLA GÖREVDEN ALINAN BELEDİYELER...''

Belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Atalay, yerel yönetimin, ciddi bir iş olduğunu, burada ''kılı kırk yardıklarını'' belirtti.

Bir belediye başkanının, kolay kolay görevden alınmadığını vurgulayan Atalay, görevden alınmaması için ''olanca'' çabayı gösterdiklerini söyledi.

Bakan Atalay, 11 Ekim 2008 tarihi itibariyle 23 belediye başkanının görevden uzaklaştırıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Açıkta olan belediye başkanlarının 16'sı tutuklama, 5'i müfettiş veya kontrolör teklifi üzerine, 2'si hakkında yürütülen yargılama nedeniyle görevden uzaklaştırılmıştır. 11 belediye başkanının tutukluluk hali devam ediyor, 5'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Özellikle büyük illerimizde, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmalarına yönelik konularda çok titiz davranıyoruz. Örneğin, Edirne Belediye Başkanı, büyük iddialarla tutuklandı, sonra tahliye edildi. Biz de 1-2 gün sonra görevine başlattık. Burada parti ayırımı yok. En fazla görevden alınan belediyeler de AK Parti'li belediyelerdir.''

Belediyelere ceza vermenin, vatandaşı cezalandırmak olduğunu dile getiren Atalay, adaletli olmaya önem verdiklerini söyledi.

Muhalefet milletvekillerinin, görevden alınan belediye başkanlarının partilere göre dağılımını sorması üzerine Atalay, AK Parti'den 8, ANAVATAN'dan 4, CHP'den 3, MHP'den 3, DYP'den 3 ve DTP'den 2 belediye bakanının, açığa alındığını kaydetti.

Atalay, bakanlığının, belediye başkanları hakkında 2004'te 907, 2005'te 586, 2006'da 432, 2007'de 866, 2008'de ise 399 araştırma ve inceleme yaptığını bildirdi.

''İHTİYACA CEVAP VERECEK YENİ BİR BİRİM''

Terörle mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir kurumsal yapı oluşturulmasına yönelik sorular üzerine Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bütün boyutları netleşmedikçe, yarım açıklamalar yapmak istemiyorum. Bu konuda bütün boyutlar netleşmedi. Terörle ilgili çalışmalar, bütün ciddiyetiyle yürütülüyor. Bütün kurumlar, kendine düşeni yapıyor. Terörle Mücadele Yüksek Kurulunun bir kararı oldu; yeni bir koordine birimi oluşturulması. Bilgileri tek elde toplayan, değerlendiren, bir anlamda sadece bu işle uğraşan, konusu bu olan. Bizim düşündüğümüz, benim daha çok bunun içine, iş tanımı olarak katmak istediğim, bugüne kadar yapılanların ötesinde, biraz daha çok boyutlu bakışı sağlayacak, iyi araştırmalar, analizler, değerlendirmeler yapacak birim olsun. Biraz rahat çalışacak, esnek istihdam imkanı olabilen, iyi uzmanların, bu konuda birikimi olan uzmanların görev aldığı bir birim olsun. Bunu iyi çalışalım, aceleyle, birimlerden, bir birim daha kurmayalım. İyi düşünelim, düşüncesi olanların görüşünü alalım. Şu anda çokça görüş alıyoruz. İhtiyaca cevap verebilecek, bu konuda katkı verebilecek yeni bir birim, yapı, yeni bir çalışma ortamı oluşsun istiyoruz. Bu kanunla olacak bir şey.''

''İŞKENCEYE MÜSAMAHA YOK''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, polisin, güvenlik güçlerinin tutumuna yönelik eleştirilere de yanıt verdi.

''Suçlu olmayanların, o şekilde gözaltına alınmaması, bizim de isteğimiz'' diyen Atalay, bu konuda da giderek iyileşmeler olduğunu söyledi. Atalay, vatandaşların, güvenlik personelini, polisi, jandarmayı, korkulan değil, sorunu olduğunda rahatça başvurulan kişi olarak görmelerinin tercihleri olduğunu kaydetti.

Atalay, ''İşkence ve kötü muameleye, hiçbir müsamaha yok. Büyük kitlenin içinde hata yapan varsa, önemli olan bunun üzerine gitmektir. Ama sanıldığı kadar artış yok. Kötü muameleden dolayı, yıllara göre açılan dava sayıları giderek düştü. Bazı münferit olaylar basında yer aldığı veya fazla duyulduğu için artıyor gibi. Ama sayı olarak, katiyen öyle değil'' diye konuştu.

İçişleri Bakanı Atalay'ın konuşmasından sonra İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma ile Sahil Güvenlik komutanlıklarının 2009 yılı bütçeleri kabul edildi.

Verilen önergeyle, İçişleri Bakanlığı bütçesine, trafik denetleme hizmetlerinde kullanılmak üzere alınacak 320 otomobil için 8 milyon YTL, tamamlanmayan inşaatlar için de 6 milyon YTL ödenek aktarılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler