2024 Engelli araç alımı ve şartları neler? 2024 Engelli araç alımında gereken evraklar neler?

2024 Engelli araç alımı ve şartları neler? 2024 Engelli araç alımında gereken evraklar neler? İşte detaylar...

2024 Engelli araç alımı ve şartları neler? 2024 Engelli araç alımında gereken evraklar neler?

2023 yılında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamında engelli bireyler için araç alım limiti 1.004.200 TL olarak belirlenmişti. 2024'te bu limit 1.591.255 TL'ye çıkarılarak, engelli vatandaşların belirli şartlar altında, vergiler dahil bu fiyata kadar ve 1.6 litre motor hacmini aşmayan yeni araçlar edinmeleri mümkün hale getirildi.

Engelli raporu alma sürecinde bazı belgelerin hazırlanması gerekiyor. Bu belgeler arasında engelli kişinin kimlik kartı ve fotokopisi, 5 adet fotoğraf, varsa vasi karar belgesi, özel başvuru formu, imzalı muayene belgesi ve hastaneden alınacak başvuru dilekçesi yer alıyor. Ayrıca, engelli sağlık raporu sahipleri trafik sigortası poliçelerinde çeşitli indirimlerden yararlanabilirler, bu indirimler sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir.

GEREKEN EVRAKLAR

Engelli bireylerin araç alımı için gereken evraklar ise engelli raporu, ÖTV ödeme belgesi, sürücü belgesi gibi belgelerdir. Engelli bireyler, %40 ile %89 arasında bir engellilik oranına sahipse, araç alımlarında %26.3 oranında ÖTV ve %15.24 oranında KDV indiriminden faydalanabilirler. Bu indirimler, araç alım şartlarını sağlayan engelli kişiler için geçerlidir.

%60, %70 ve %80 engelli raporu olan bireyler, genel alım-satım şartlarına uygun işlemler yapabilirler. Öte yandan, %90 ve üzeri engelli raporuna sahip bireyler, sıfır araç alımlarında ÖTV'den muaf tutulurlar. Bu durumda, aracı engelli bireyler adına kaydedilen yakınları kullanabilir.

ÖTV muafiyeti ile alınan araçlar için, beş yıl geçmeden yapılan satışlarda ÖTV ödenmesi gerekmektedir. Ancak, araç sel, yangın gibi nedenlerle kullanılamaz hale gelirse, yeni bir araç alımında ÖTV ödenmez.

Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) muafiyeti de, engelli bireyler için geçerlidir. Engelli kişiler, araç alımı ve MTV muafiyetleri ile ilgili daha fazla bilgiyi yetkili kurumlar ve web siteleri üzerinden edinebilirler.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler