150 sanığa ağırlaştırılmış müebbet istendi!

Atatürk Havalimanı'nın işgal girişimine ilişkin davada flaş gelişme.

150 sanığa ağırlaştırılmış müebbet istendi!

15 Temmuz'da Atatürk Havalimanı'nın işgal girişimine ilişkin davada, 150 sanığın "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

,Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe  teşebbüsünde, Atatürk Havalimanı'nı işgal girişimi ve burada çıkan olaylarda 2  kişinin şehit edilmesine ilişkin 159 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki  mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, 150 sanığa ''anayasal düzeni ortadan  kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası  verilmesi talebinde bulundu. 

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu  Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmaya, 63 tutuklu sanık ve  avukatları katıldı. Bir kısım müştekiler ve Cumhurbaşkanlığı avukatının da hazır bulunduğu  duruşmada, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Eski kurmay albaylar Barbaros Akça, Ömer Korkut ve Mustafa Kol, eski  Kurmay Yarbay Serbülent Eken, eski Albay Yusuf Özdemir ile eski binbaşılar İsa  Öztürk ve Yusuf Yenihayat'ın da aralarında olduğu 150 sanığın ''anayasal düzeni  ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis  cezasına çarptırılmasını talep eden cumhuriyet savcısı, 5 sanık için ise bu suçla  ilgili kasten hareket etmediği gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına  hükmedilmesini istedi.

36'şar yıldan 60'ar yıla kadar hapis...

Eski başçavuş sanık Aslan Özkan'a "kasten öldürmeye azmettirme",  "kasten öldürmeye teşebbüse azmettirme" suçlarından 2 kez müebbet hapis cezası  verilmesini isteyen savcılık, eski sözleşmeli erler Muhammed Ömer Saldanlı, Yasin  Keçeli ve Metin Uçar'a da "kasten öldürme" suçundan müebbet, 4 kez de "kasten  öldürmeye teşebbüs etme" suçlarından 36'şar yıldan 60'ar yıla kadar hapis cezası  verilmesi yönünde mütalaa sundu.

Mütalaada, eski binbaşı Yusuf Yenihayat'ın 8 kez "kasten öldürmeye  teşebbüs etmek" suçundan 72 yıldan 120 yıla kadar hapisle cezalandırılası  istendi.

Savcılık mütalaasında, yeterli ve inandırıcı delil olmadığı  gerekçesiyle iki sanığın tüm suçlardan beraatini isterken, 50 sanığa ayrıca  "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan altışar yıldan 307'şer yıla kadar  hapis cezası verilmesini talep etti.

Mütalaada, 8 sanığın "ağırlaştırılmış yaralama" suçundan altışar yıla  kadar, 15 sanığın "konut dokunulmazlığını ihlal etme" suçundan 14'er yıla kadar,  18 sanığın "hava ulaşım araçlarını kaçırma veya el koyma" suçundan birer yıldan  üçer yıla kadar, bazı sanıkların da "kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının  engellenmesi" suçundan ikişer yıldan beşer yıla kadar hapis cezasına  çarptırılması istendi. Mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına  karar vererek, duruşmayı 20 Mayıs'a erteledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem