Gümüşhane’de eski tarım aletlerini minyatürle yaşatıyor

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde yaşayan 78 yaşındaki Himmet Yıldırım, eski tarım aletlerinin unutulmaması için evinde kurduğu atölyede minyatür modeller üretiyor. Yıldırım, geçmiş kırsal yaşam kültürünü gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Gümüşhane’de eski tarım aletlerini minyatürle yaşatıyor

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde yaşayan 78 yaşındaki çiftçi Himmet Yıldırım, geçmişte kullanılan tarım aletlerini minyatür olarak yeniden yaparak kırsal yaşam kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Dereyüzü köyünde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Yıldırım’ın yaklaşık 10 yıl önce evinde kurduğu atölyede yaptığı çalışmalar dikkat çekiyor.

 

Atıl malzemeleri değerlendiriyor

Atıl durumdaki ahşap, metal ve çeşitli malzemeleri değerlendiren Yıldırım, geçmişte kullanılan öküz arabası, kağnı, harman makinesi ve farklı tarım aletlerini el emeğiyle minyatür hale getiriyor.

Çalışmalarında matkap, törpü, bıçak ve çeşitli el aletleri kullandığını belirten Yıldırım, üretimlerini tamamen kendi imkanlarıyla yaptığını söyledi.

“Geçmişi bilmeyen geleceği bilemez”

Gençlik yıllarında yaylalara ve tarlalara öküz ve at arabalarıyla gittiklerini anlatan Himmet Yıldırım, yaşadığı dönemin unutulmaması için bu çalışmaları yaptığını ifade etti.

Yıldırım, “Gelecek nesiller görsünler de ‘önceleri böyle şeyler yaşanmış’ diye hatırlasınlar istedim. Geçmişi bilmeyen geleceği bilemez. Hatırlasınlar diye bunları yaptım.” dedi.

Tarihi olayları şiirlerle anlatıyor

Tarihe ilgi duyduğunu ve çok kitap okuduğunu dile getiren Yıldırım, Türk tarihindeki önemli olaylarla ilgili şiirler de yazdığını söyledi.

Vatanın kolay kazanılmadığını belirten Yıldırım, tarihi canlı tutmak amacıyla şiir kaleme aldığını kaydetti.

Yaptığı eserleri torunları için saklıyor

Minyatür tarım aletlerinin bir kısmını hediye ettiğini anlatan Yıldırım, bazı eserlerini ise torunlarına bırakmak için sakladığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.