Giresun’da geliştirilen yazılım arı kovanlarını uzaktan takip ediyor
Giresun’un Bulancak ilçesinde öğretmen ve öğrenciler tarafından geliştirilen “Arı Çobanı” adlı yazılım, arı kovanlarının uzaktan takip edilmesine imkân sağlıyor. Proje, TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’nda üçüncülük ödülü aldı.
Yapay zekâ destekli takip sistemi
Bulancak Bilim ve Sanat Merkezi’nde görevli öğretmen Kadir Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerle birlikte geliştirdikleri yazılımla önemli bir başarı elde ettiklerini söyledi.
Yılmaz, “Yapay zeka destekli bir yazılım Arı Çobanı. Arı kovanlarının önüne çeşitli cihazlar yerleştirerek kovana giren ve çıkan arılar bu şekilde takip ediliyor. Gün sonunda veriye ulaşıyoruz. Böylelikle günlük kaybolan arıların sayısını belirliyoruz.” dedi.

Arı kayıpları anlık izlenebilecek
Yazılım sayesinde arıların kovanlara giriş ve çıkışlarının takip edilebildiğini belirten Yılmaz, bu sayede arı kaybına ilişkin verilerin elde edildiğini ifade etti.
Proje ile yetiştiricilerin kovan başına gitmeden arıları uzaktan izleyebileceğini aktaran Yılmaz, yazılımın geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Öğrencilerden bilimsel hedef
Projede yer alan öğrencilerden Derin Çulfaz, açıklanamayan arı ölümlerinin tespit edilmesini amaçladıklarını belirtti.
Furkan Ay ise uygulama sayesinde kovan içi ve dışındaki verilerin anlık olarak kullanıcılar tarafından mobil uygulama üzerinden takip edilebileceğini ifade etti.
Kaynak:

