İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, kadınların yumurtalarının maddi karşılık karşılığında yurt dışındaki kliniklere ulaştırılmasını organize ettiği öne sürülen şüpheliler takibe alındı. İncelemelerde Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Arnavutluk ve Gürcistan bağlantılı bir yapılanmaya ilişkin bulgulara ulaşıldı.
GİRESUN DA OPERASYON KAPSAMINDA
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında İstanbul'un yanı sıra Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Tekirdağ, Giresun, Aydın, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Şanlıurfa, Karaman ve Muğla'da operasyon gerçekleştirildi.
Soruşturma kapsamında toplam 53 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Operasyonun ilk açıklamalarında gözaltı sayısına ilişkin farklı rakamlar paylaşıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında 39 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi. Adalet Bakanı Akın Gürlek ise yaptığı açıklamada 36 şüphelinin yakalandığını, bir şüphelinin cezaevinde bulunduğunun belirlendiğini ve diğer şüphelilere yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
41 KADININ 811 KEZ YUMURTA SATIŞI YAPTIĞI BELİRLENDİ
Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde, 41 kadın donör tarafından toplam 811 kez üreme hücresi satışı gerçekleştirildiği tespit edildi. Kadınların yumurtalarının 60 ila 80 avro karşılığında alındığı belirlendi.
Ekipler; teknik takip, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verileri, banka hareketleri, kargo bilgileri, telefon kayıtları ve hava yolu seyahat bilgilerini inceleyerek şüphelilerin bağlantılarını ortaya çıkardı.
İncelemelerde donörlere yapılan ödemeler, yurt dışı seyahatleri için satın alınan uçak biletleri ve şüphelilerin kendi aralarındaki para transferleri de değerlendirildi.
KADINLAR YURT DIŞINDAKİ KLİNİKLERE YÖNLENDİRİLDİ
Soruşturma dosyasındaki tespitlere göre, kadınların muayenelerinin yapıldığı, ilaç tedavilerine başlandığı ve uygun görülen donörlerin KKTC, Arnavutluk ve Gürcistan'daki bağlantılı kliniklere gönderilmesinin organize edildiği öne sürüldü.
İncelemelerde, eski eczacı olduğu belirtilen bir kadının donör adaylarının fotoğraf ve görüntülerini çekerek bunları yumurta arayan kişilere gösterdiği iddia edildi. Organizasyonda yer aldığı öne sürülen bir başka kişinin ise işlemlerde kullanılacak ilaçları temin ettiği belirlendi.
Soruşturma kapsamında kadınların toplam 811 kez yurt dışına çıkarak üreme hücresi satışında bulunduğuna ilişkin tespitler de dosyaya girdi.
“SARI SAÇ, MAVİ GÖZ” TALEBİ DE DOSYADA
Soruşturmada, çocuk sahibi olmak isteyen bazı kişilerin donör seçiminde fiziksel özelliklere ilişkin taleplerde bulunduğu da öne sürüldü.
Dosyaya yansıyan bilgilere göre, bazı kişilerin “sarı saç, mavi göz” özelliklerine sahip donör istediği, organizatörlerin ise bu taleplere karşılık bulabileceklerini ifade ettiği iddia edildi.
2 MİLYON AVROLUK PARA TRAFİĞİ İDDİASI
Soruşturma kapsamında, organizatörlerin kadınlardan temin ettikleri yumurtaları yurt dışındaki tüp bebek merkezlerine daha yüksek bedellerle sattığı iddia edildi. İlk tespitlerde yumurtaların kadınlardan 60 ila 80 avro arasında alındığı, kliniklere ise yaklaşık 100 avro civarında satıldığı öne sürüldü.
Bu işlemler üzerinden yaklaşık 2 milyon avroluk para trafiği oluştuğu değerlendirildi. Söz konusu tutar ve para hareketlerine ilişkin incelemelerin soruşturma kapsamında sürdüğü bildirildi.
ŞÜPHELİLERE YÖNELİK SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Başsavcılık açıklamasında şüpheliler hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “organ ve doku ticareti” ve 2238 sayılı Kanun'a muhalefet suçlarından işlem yapıldığı belirtildi.
Operasyon kapsamında adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyale el konuldu. Diğer şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü kaydedildi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek de soruşturmaya ilişkin açıklamasında, insan bedeni üzerinden haksız kazanç sağladığı öne sürülen suç yapılanmalarıyla mücadele edileceğini belirterek, sorumluların adalet önünde hesap vermesi için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.