Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya şartı! "Yazılı mutabakat istiyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'dan terör örgütüne desteği keseceğine dair yazılı mutabakat istediğini belirtti.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya şartı! "Yazılı mutabakat istiyoruz"

İsveç Finlandiya'nın NATO başvurusuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Heyet bugün geliyor, yarın üçlü toplantı olacak. Beklentimiz teröre desteğin kesilmesi, savunma kısıtlamalarının kaldırılması. 'Somut adım atabiliriz' dediler, yazılı mutabakat istiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Filistin'i ziyaret ediyor. Buradaki temaslarının ardından İsrail'i ziyaret edecek.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Filistin Ortak Komite toplantısı için Filistin'e giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

15 YIL SONRA İLK

Çavuşoğlu, Filistin Lideri Mahmut Abbas'la görüşmesi öncesinde kritik ziyareti değerlendirdi.

"İsrail'e 15 seneden sonra ilk ziyaret olacak. Filistin'e de epeyce oldu ziyaret gerçekleştirmedik. İki ülkeyle de ikili ilişkilerde görüşeceğiz ama esas gündem Orta Doğu meselesi. Filistin-İsrail konusu da ana gündem maddelerinden bir tanesi olacak. İlişkilerin birçok boyutu var onları detaylı şekilde konuşacağız."

"BÜYÜKELÇİ ATAMALARINI KONUŞACAĞIZ"

Gündeminde İsrail ile karşılıklı büyükelçi ataması olan Çavuşoğlu, İsrailli mevkidaşı ile konuşacağını söyledi.

"Büyükelçi ataması konusu Ankara'da gündeme gelmişti. O zaman Cumhurbaşkanları, Dışişleri Bakanları bir araya geldiği zaman bu konuyu kendileri konuşsunlar dediler. Bu konuyu konuşacağız ve değerlendireceğiz."

"DİYALOGUN FAYDASINI GÖRDÜK"

Bakan Çavuşoğlu, İsrail ile diyaloğun önemine de vurgu yaptı. Diyaloğun İsrail-Filistin ilişkilerine de katkı sağlayacağının altını çizdi.

"Bazı konularda görüş ayrılığımız var ama başka ülkelerle de görüş ayrılığımız olduğu zamanlar oluyor. Ancak bu zamanlarda bile diyaloğun faydasını gördük. Ramazan'da da gerginliğin azaltılması konusunda diyaloğumuz sürdü."

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyaretinin "iki ülke ilişkilerinin yeniden ısınması açısından çok önemli olduğunu" söyledi.

"YAZILI MUTABAKAT İSTİYORUZ"

İsveç Finlandiya'nın NATO başvurusuyla ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Heyet bugün geliyor yarın üçlü toplantı olacak. Beklentimiz teröre desteğin kesilmesi, savunma kısıtlamalarının kaldırılması. Somut adım atabiliriz dediler, yazılı mutabakat istiyoruz." dedi.

BAKANLIKTAN 'GÖRÜŞME' AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı'ndan da görüşmeye ilişkin açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz ile İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara’nın başkanlığındaki İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirilecektir." denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem