Trabzonlu Şükrü Kuleyin’den Atatürk Koleksiyonu

Trabzonlu İş insanı Şükrü Kuleyin, Atatürk’ün bulunduğu dergi kapaklarını 22 yıl önce toplamaya başladı. 

Trabzonlu Şükrü Kuleyin’den Atatürk Koleksiyonu

1916’dan günümüze kadar uzanan dergilerin yer aldığı bir koleksiyon ortaya çıktı.  

Kuleyin koleksiyon ile ilgili, "Bu memleketin bir evladı olarak Mustafa Kemal Atatürk’e olan vefa borcum var diye kabul ediyorum. Bu borcumu ödemek için bir kitap yazarak, kapaklarda da Atatürk diye ilk defa çıkan bir eseri Türk Gençliğine sunmayı kendime görev kabul ettim. Sayın Meral Akşener ile paylaştım. Sağ olsunlar beni kırmadılar. Kendisinden bana önsözünü yazmasını rica ettim. Buradan kendisine çok teşekkür ediyorum beni kırmadı. Mustafa Kemal Atatürk sevgisi bu milletin kalbinde yer etmiştir. Bizler bir milletin mensuplarıyız. Türk milletinin bir tarihi var. Orta Asya’dan geliyorsun. İmparatorluklar kuruyorsun. Hacı Bektaşi Veliler, Hacı Bayram Veliler, Yunus Emreler, Ahi Evranlar…

Bu milletin hep böyle iyi ve topluma önder olan insanları yetişmiştir. Bu millet Fatih Sultan Mehmetleri, Kanunileri, Yavuzları yetiştirmiştir. Ama bu millet bir lider daha yetiştirmiştir. Kulluktan Türk milletinden vatandaşlıktan yetişen bir Mustafa Kemal Atatürk var. Ben Mustafa kemal Atatürk’ün bu millet bir çare  halindeyken. Çare adını veririm ben Atatürk’e. Bu millete hizmet eden herkesi rahmetle anıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ü ayrı bir yere koyuyorum. Ben ona Bozkurt Mustafa diyorum. Altını çizerek özellikle söylüyorum; Türklerin Atası falan değil,” Atası Türk Atatürk”

Demişim kitabımın üstüne zaten. II.Mahmut döneminde Osmanlı’da ilk nüfus sayımı yapıldı. Erkekler ve hayvanlar sayıldı. Kadınlarımız yok kabul edildi. Sayın Meral Akşener’in güzel bi sözü var. “Ağa da sensin paşa da sensin kral da sensin.” Ne idi o, kimlikti. Onun için yurttaşlık bilinci verdi. Onurlu vatandaşlık dedi. Kula kulluk olmayın dedi. Allah’a kul olun dedi. Onu bu günlerde rahmetle anıyorum Keşke 10 sene daha yaşasaydı. O kurucu irade ve felsefe, Mustafa Kemal’in önderliğinde çok şey başardı Türkiye. O dönemde olanları aklınıza getirin. Para yok, hiçbir şey yok, savaştan çıkmışsın, yol yok, elektrik yok. Bugün boş konuşursun atıp tutmak önemli değil. O fakirlikten o yokluktan bir de Osmanlı’nın borcunu kabul etmişsin. Ondan sonra atılıma devrime geçiyorsun. Fabrikalar kuruyorsun. Yollar yapıyorsun. Hizmet eden herkesten Allah razı olsun. Ama Mustafa Kemal Atatürk 1934’lerde uçak yapılmasını sağlamıştır. Türk gençliğinin Mustafa Kemal Atatürk’ü iyi incelemesi lazım. Yoktan var edilen bir milletin ferdi olarak bizim ona diyeceğimiz tek şey Allah ondan razı olsun, mekanı cennet olsun. Bu millet onun ışığı altında sonsuza kadar yaşayacak. Bizim derdimiz, Mustafa Kemal Atatürk’e vefa borcumuzu ödeyebilmek." dedi.

ARŞİVİN EN KIYMETLİSİ

Arşivin en kıymetlilerinden biri ise 1923 yılına ait Resimli gazete. Kapağında hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk hem de İsmet İnönü yer alıyor. 

İlk dergiyi alma hikayesini anlatan Kuleyin, “çok ilgimi çekmişti. ‘Yüce Erek’ onu bir sahafta gördüm aldım. Daha sonra biriktirdik ve bu hale geldi” dedi.

KİTAPTA TOPLADI

Şükrü Kuleyin dergi koleksiyonunu, ‘Kapaklarda Atatürk’ adını verdiği bir kitapta topladı. 

Kuleyin, "Bu eseri çıkardıktan sonra kimin eline böyle dergi geçtiyse beni arayanlar oldu. Böylelikle çok daha zenginlik kazandı” ifadelerini kullandı.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem