Orman yangınlarında son durum! Bakan Açıkladı

Bakan Pakdemirli orman yangınlarındaki son durumu açıkladı.

Orman yangınlarında son durum! Bakan Açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin son 4 gündür doğal bir afet yaşadığını belirterek, "28-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında çıkan 101 yangından 91'ini kontrol altına aldık, 10 yangını kontrol altına alma çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyoruz" dedi.

Bakan Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin pek çok bölgesinde aynı anda çıkan yangınlarla amansız bir mücadele verdiklerini belirterek, "Son 4 gündür doğal bir afet yaşıyoruz. Zaman zaman 40-50 derecelere çıkan hava sıcaklığına, düşük neme ve 50-60 kilometreden daha fazla esen rüzgara rağmen, orman teşkilatımızın yangınlarla mücadelesi canla başla sürüyor. Geldiğimiz noktada, 28-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında çıkan 101 orman yangınının 91'ini kontrol altına aldık. 10 yangını kontrol altına alma çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. Şu an özellikle Antalya, Mersin ve Muğla'daki yangınlara yoğunlaşmış durumdayız. İnşallah buradaki yangınları da en kısa sürede kontrol altına alacağız. Tüm ekipmanımız ve orman teşkilatımız ile gece gündüz demeden, 7-24 bunun için çalışıyoruz. İhtiyaca göre ek araçları devreye sokuyor ve bölge ülkelerden gelen destekleri de kullanıyoruz. Aynı zamanda afetten etkilenen vatandaşlarımızla da görüşüyoruz. İnşallah tüm yaraları en kısa sürede saracağız" dedi.

Orman yangınlarında son durum! Bakan Açıkladı

'YANGINLARLA MÜCADELEDE EN BAŞARILI ÜLKELERDEN BİRİYİZ'

Bakan Pakdemirli, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi verilerine göre Akdeniz ülkelerinin son 10 yılda zarar gören ormanlık alan oranına bakıldığında Türkiye'nin aynı iklim kuşağındaki diğer ülkelere göre orman yangınlarıyla mücadelede son derece başarılı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda Portekiz'de yıllık ortalama 134 bin hektar, İspanya'da 94 bin hektar, İtalya'da 64 bin hektar, Yunanistan'da 24 bin hektar, Fransa'da 12 bin hektar orman alanı yanarken; ülkemizde yıllık ortalama 7 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Yine 2020'de ABD'de yangın başına düşen alan 68 hektar, Kanada'da 76 hektar, İspanya'da 20,4 hektar, Fransa'da 7,6 hektar iken, ülkemizde yangın başına düşen alan 6,2 hektar olarak gerçekleşti. Elbette bizim hedefimiz, tek bir ağacın dahi zarar görmemesidir. Ancak bu veriler de gösteriyor ki, orman yangınlarıyla mücadelede ülkemiz dünyadaki en başarılı ülkelerden biridir."

'NOKTA ATIŞI MÜDAHALELERİ SERİ HALE GETİRDİK'

Tüm dünyanın orman yangınlarıyla mücadele ettiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, küresel ısınmanın da etkilediği iklimsel risklerin dünya ormanları için yangın tehlikesini artırdığını belirtti. Türkiye coğrafyasına uygun olarak orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini belirten Bakan Pakdemirli, "Her ülke orman yangınlarıyla mücadelede kendi coğrafyasına ve orman yerleşkesine uygun yangın söndürme araçları ve teknikleri kullanıyor. Biz de coğrafyamıza göre helikopter sayısını artırarak, nokta atışı müdahaleleri seri hale getirdik. Zamanla filomuza katılan uçaklar, ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılıyor. Cansiparane mücadele veren orman teşkilatımızın yanı sıra gönüllü ekiplerimizin de çabalarıyla yangınlara müdahale ediyoruz" dedi.

'BAĞIŞLANAN FİDANLAR GELECEĞE NEFES OLACAK'

Bugünün, ormanları el birliğiyle koruma günü olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, Türkiye'de pek çok sivil toplum kuruluşu tarafından başlatılan fidan kampanyalarına da değinerek, şöyle dedi:

"2019 yılında bu ülkenin vatandaşları 'Geleceğe Nefes' kampanyası ile 1 günde 13 milyonu aşkın fidanı Orman Genel Müdürlüğü kanalı ile toprakla buluşturdu. Dün de bugün de Türkiye'de ormanlık alanlara fidan dikme yetkisi sadece Orman Genel Müdürlüğü'ndedir. Ülkemizdeki tüm sivil toplum örgütlerinin, kurum ve kuruluşlarının yaptığı fidan bağışlarının dikimi geçmişte de bugün de sadece Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Birkaç gündür bazı vakıf ve derneklerin yaptığı fidan dikim kampanyalarında toplanan bağışların Orman Genel Müdürlüğü'ne aktarılması sanki bugüne kadar yapılan uygulamadan farklı ve yeni bir durummuş gibi tartışılmakta ve 1 günde Orman Genel Müdürlüğü'ne 13 milyon fidanı emanet eden halkımızın kafasında soru işaretleri yaratılmaya çalışılmaktadır. Türkiye'de hangi kanaldan hangi kurum üzerinden fidan bağışlanırsa bağışlansın, bu fidanlar en güvenli eller olan Orman Genel Müdürlüğümüzün vefakar personeli tarafından geleceğe nefes olmaları için kullanılmaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler