İşte 2022 yılının en çok aranan meslekleri! Gassal nedir?

Yılın öne çıkan aramalarının paylaşıldığı Google Yılın Arama Trendleri’nde “nasıl olunur” kategorisinde en çok “Özel güvenlik nasıl olunur?” ve “Gassal nasıl olunur?” arandı. 

İşte 2022 yılının en çok aranan meslekleri! Gassal nedir?

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen yılın arama trendleri ‘2022 Yılının Arama Trendleri’ organizasyonundan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Bunlardan en enteresanları ise ‘nasıl olunur’ kategorisinde göze çarptı.

70 ülkede kullanıcılarla buluşan yüzlerce liste arasından Türkiye’de ‘nasıl olunur’ kategorisinde öne çıkan meslekler herkesi şaşırttı.

YENİ ARAYIŞLARDA ZİRVEDE GÜVENLİK VE GASSAL
Gündemin ve gelişmelerin bizi yeni arayışlara yönlendirdiği bu yılın listelerinde “nasıl olunur” kategorisi birbirinden farklı meslek gruplarına ev sahipliği yaptı. “Özel güvenlik nasıl olunur”, “Gassal nasıl olunur?” ve “Rüzgar türbini servis teknisyeni nasıl olunur?” aramalarının ilk 3 sırayı paylaştığı nasıl olunur kategorisi 2022 yılının yeniliklere ve yeni arayışlarla karşılandığını gösterdi. “Büyükelçi nasıl olunur?” ve “Bilim insanı nasıl olunur” aramalarıyla yeni meslek arayışlarında kullanıcılar, “Vatman nasıl olunur” ve “Fizyoterapist nasıl olunur” gibi aramalarla da daha niş meslek gruplarına ilgi duymaya başladı. “Kadın asker nasıl olunur”, “Beden eğitimi öğretmeni nasıl olunur” ve “oyuncu nasıl olunur” aramaları meslek grubu alanında da aramaların ne kadar farklılaşabildiğini gözler önüne seriyor.

Gassal Nedir?

 Kelime anlamı üzerinden ölüleri yıkayan kişilere gassal denir. Türkiye'de vefat eden kişiler için İslami usullere uygun şekilde defin yapılır. Bu işlem gerekli yerlerde ve zamanlarda Cami imamı ya da gassallar tarafından gerçekleştirilmektedir. Özellikle bu mesleğin en önemli yanı, vefat eden kişilerin yakınların son kez görmeleri için hazırlanmasıdır. Müslümanlığın getirmiş olduğu usullere uygun biçimde ele alınan defin işlemi ile beraber, tüm bu süreç doğrultusunda gassal görev alır.

 Gassal ne İş Yapar?

 Bu konuda en merak edilen durumlar içerisinde gassalın ne iş yaptığı geliyor. Kişinin vefat etmesi ile beraber gassal bu konuda süreç sonuna kadar pek çok farklı görev üstlenir.

 - En önemli görevi İslami usullere uygun olarak ölüleri yıkamaktır.

 - Vefat eden kişiyi yakınları son kez görmesi için hazır hale getirmektir.

 - Vücutta oluşmuş olan yaralanmaları temizler.

 - Kefelenme işlemini yürütür.

 Genel anlamda bu görevleri ile beraber vefat eden kişiler için gassallar büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca yapmış oldukları mesleğinin zorlukları göz önüne alındığı vakit, düşük çalışma saatlerine sahip olduklarını söylemek mümkün. Bu bağlamda ortalama haftada 8 ya da 10 saat kadar çalışırlar.

 Gassal Nasıl Olunur?

 Bu mesleği yapmak isteyen birçok kişi gassal nasıl olunur sorusunun cevabını öğrenmeye çalışıyor. Ele alınması gereken bazı koşul ve şartları ile beraber sınavlar üzerinden gassal olunmaktadır.

 - Öncelikle Kamu Personeli Seçme sınavına girmek gerekir.

 - Düşük puanlar üzerinden gassal alımı yapılır ve her ilçe için bir yılda 2 kişi alım gerçekleşir.

 - Bu bağlamda hızlı bir şekilde alım gerçekleştirilir.

 - Milli Eğitim Bakanlığı onaylı özel kurslar üzerinden eğitim alınması önemlidir.

 - Aynı zamanda halk eğitim merkezleri bünyesinde de eğitim almak mümkün.
 - Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yapılan sınav ile beraber 100 üzerinden en az 45 almak gerekmektedir.

 - Bu bağlamda yeterlilik görülen kişiler sertifikaya sahip olur ve gassal mesleğini yapmaya başlar.

 Yukarıda verilen tüm kriterler mutlaka eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Yeterli puan ve fiziki ya da Mental yeterlilik üzerinden gassal olma şansı elde edilebilmektedir. Kolay bir meslek olmamak ile beraber birçok kişinin de yapmak istediği meslekler içerisinde yer aldığını söylemek gerekir.

MAAŞLARI ÖN PLANA ÇIKTI
Bu aramalarda ön plana çıkan mesleklerden birinci ve ikinci sırada yer alan mesleklerin 2022 yıl genelinde ortalama maaşları ise özel güvenliklerin 8.500-9.500 TL, Gassal (Ölü yıkayan) ise 12.025 TL olarak göze çarpıyordu. Gassal mesleği zorluğu ile dikkat çekse de ortalama çalışma süresine karşılık maaşı ile ilgi çeken bir alan oldu ve 2022 yılında en çok arananlar arasında yerini aldı.

‘Nasıl Olunur?’ listesinin ilk 10’unda yer alan meslekler

Özel güvenlik nasıl olunur?
Gassal nasıl olunur?
Rüzgar türbini servis teknisyeni nasıl olunur?
Büyükelçi nasıl olunur?
Vatman nasıl olunur?
Kadın asker nasıl olunur?
Bilim insanı nasıl olunur?
Fizyoterapist nasıl olunur?
Beden eğitimi öğretmeni nasıl olunur?
Oyuncu nasıl olunur?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem