Bakan Soylu: 17 Mayıs günü ne olacağını vatandaşımızla paylaşırız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ramazan Bayramı tedbirlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında uyarılarda bulundu.

Bakan Soylu: 17 Mayıs günü ne olacağını vatandaşımızla paylaşırız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "17 Mayıs 05.00'e kadar bu tedbirlerimiz geçerli. Merak etmeyin, 17 Mayıs 05.00'ten sonra Bilim Kurulu var, Sağlık Bakanlığımız var, ardından kabinemiz var. Kabinemizde verilecek karara kadar da 17 Mayıs günü ne olacağı, nasıl, ne şekilde, olacağı hususunu vatandaşımızla paylaşırız" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) Ramazan bayramı tedbirlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu, 81 ilde alınan tedbirlere ilişkin Van, Diyarbakır, İzmir, Antalya, İstanbul, Muğla, Denizli, Zonguldak, Kars, Mersin illerindeki kontrol noktalarına canlı bağlantı yaparak bilgi aldı.

'ŞAMPİYONLUK KUTLAMALARI TAM KAPANMADAN SONRA YAPILMALI'

Bakan Soylu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile yaptığı bağlantıda şampiyonluk kutlamalarına ilişkin uyarılarda bulundu. Soylu,  "Şampiyonluk kutlamaları olursa bu kutlamaların tam kapanma döneminden sonra yapılması hususunda diplomatik müzakere yöntemi hem size hem valimize düşüyor. Buna yönelik tedbir almamız gerekiyor. 3 takım da İstanbul’da. Türkiye’de de aynı şekilde olacak. Bu konuda İstanbul bir ilke kararı üretirse, iyi bir çağrıda bulunursa tam kapanma dönemine halel gelmeden, tam kapanma akabinde bunlar yapılabilir. Biraz önce arkadaşlarımdan da bilgi aldım. Şehit mezarlarındaki ailelerin ziyaretleri konusunda bütün arkadaşlarımız destek olmuşlar. Tam da aileleriyle şehitleri buluşturan arife gününde bir tabloyu gerçekleştirmişler. Yarın da buna dikkat etmek lazım geldiğini düşünüyorum. Sahadan hiç çıkmamamız lazım. Kontrol noktalarının sayısını azaltmamak lazım" dedi.

'10 BUÇUK MİLYON KİŞİ ÇALIŞMA İZNİ BELGESİNE SAHİP OLDU'

Bakan Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabinede alınan kararların, Bilim Kurulu'nun ortaya koyduğu tavsiyelerin ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda ortaya koyduğu süreçlerin anı anına takip edildiğini ve genelgelerdeki hassasiyetlere uyulduğunu söyledi.  Bakan Soylu, "63 binden 13 bin 500 seviyelerine kadar vaka sayıları günlük olarak düştü. Ortalama aktif vaka sayısı 575 binlerden 200 bin seviyesine düştü. Biz aynı zamanda koronavirüs salgını başladığı andan itibaren İstanbul, Ankara dahil 18 büyükşehirden toplu taşıma rakamları alıyoruz. Toplam 10 milyon civarındaydı, normal zaman dilimlerinde bu 3-4 milyona kadar düşüyordu, şu anda günlük olarak 500-600 bin seviyelerinde oynuyor. Aslında muradımıza yaklaştığımızı hem aktif vakalarımızdan, elde ettiğimiz sonuçlardan görüyoruz. E-başvurudan çalışma izni belgesi veriyoruz. 10 milyon 544 bin 980 kişiye e-devlet üzerinden çalışma izni belgesi verildi. İlk bir gün bir aksama söz konusu oldu; ama sistem üzerine yoğunlaşmadan kaynaklıydı. Yaklaşık 10,5  milyon kişi çalışma izni belgesine sahip oldu. Burada da bana göre iyi bir sistem kurduk" diye konuştu.

'TOPLAMDA 174 BİN 178 PERSONEL DENETİMLERDE GÖREV ALACAK'

Oluşturulan kontrol noktalarında asayiş güçlerinin ciddi bir denetim ortaya koyduğunu, seyahat belgelerini kontrol ettiklerini anlatan Bakan Soylu, "2 milyon 33 bin 736 seyahat belgesi başvurusu söz konusu oldu. Bunun 945 bin 834’ünün seyahat belgesine izin verdik, 105 bin 533 de izin verilme aşamasında. Önümüzdeki günlerde bu sistemin aynı şekilde devam edebilmesi için gayretimiz sürecek. Şehirle rarası trafikteki yolcu durumu nedir? Tam kapanmanın başladığı günde 5 bin 471 sefer yapıldı, yolcu sayısı da 159 bin 550 idi. 11 Mayıs 2021 tarihinde sefer sayısı 1390, yolcu sayısı da 22 bin 800 oldu. Bunun yanı sıra önümüzdeki günlerdeki tedbirler bizim için önemli şehirler arası denetim noktalarımızı vermek isterim. Şehirler arasında 1167 kontrol noktasında 16 bin 669 kolluk personeli görev yapacak, şehir içi kontrol noktalarında 6 bin 84 kontrol noktası, 79 bin 279 personelimiz görev yapacak. 7/24 esasına göre gerek yürüyerek gerekse de motorize ve yaya ekipler marifetiyle 13 bin 938 ekip 78 bin 230 kolluk personeli de salgın denetimlerini gerçekleştirecek. Toplamda tüm bayram süresi ve 17 Mayıs’tan başlayıp 24’üne kadar 174 bin 178 personel şehirler arası denetimlerde, şehir içi denetimlerde, şehir içi yaya motorize denetimlerde görev alacak” ifadesini kullandı.

'BAYRAMI ÇEKİRDEK AİLENİZ İLE DEĞERLENDİRİN'

Vatandaşlara bayramı çekirdek aileleriyle değerlendirmelerini söyleyen Bakan Soylu, "Sizden bir fedakarlık daha istedik, mezarlıklarla, kabristanlar ile alakalı ona da ayak uydurdunuz. Eğer bayramda meseleyi kurallara uyabilecek şekilde değerlendirirsek bayramın sonunda kontrollü normalleşme dönemine geçebilme kabiliyetimiz olacaktır. Bunu milletimiz çok hak etti.  Kısıtlamanın bitiş tarihinden itibaren 16-23 Mayıs arasında havadan denetimlere ağırlık verileceğini, özellikle tarım araçları konusunda onların da denetleneceğini, salgın döneminde motosiklet ve yaya trafiği denetimlerine ciddi şekilde ağırlık verileceğini ilettik. Yarından itibaren valiliklerimiz, kaymakamlarımız tüm şehit alilerimizi ve gazilerimizi ziyaret edecekler. Bu bayramı daha büyük bir coşku içinde kutlamak isterdik. Milletimiz huzur içinde, güven içinde olsun. Bizim tek bir talebimiz var; kalabalık oluşturmayalım, maskeye, mesafeye ve temizliğe dikkat edelim. Çekirdek ailelerimizle bayramlaşalım, bir daha bu tedbirleri en yüksek noktaya getirmek durumunda kalmayalım. İyi bir noktaya geldik, bunu sürdürülebilir kılalım. Tedbirlere aynı şekilde riayet etme konusunda hep birlikte karar verelim” dedi.

'17 MAYIS'TA NE OLACAĞINI PAYLAŞIRIZ'

Bakan Soylu, 17 Mayıs'ta tam kapanmanın sona ereceğinin hatırlatılması üzerine, "17 Mayıs 05.00’e kadar bu tedbirlerimiz geçerli. Merak etmeyin, 17 Mayıs 05.00'ten sonra Bilim Kurulu var, Sağlık Bakanlığımız var, ardından kabinemiz var. Kabinemizde verilecek karara kadar da 17 Mayıs günü ne olacağı,nasıl, ne şekilde olacağı hususunu vatandaşımızla paylaşırız. 17 Mayıs sabahını hep birlikte bir görelim inşallah” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler