Asgari Ücret Belli oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

2022 Asgari Ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Asgari Ücret Belli oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere toplandı. Yeni asgari ücret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu ve asgari ücret net en az 4 bin 250 TL olarak belirlendi. Bu rakam evli ve çocuk durumuna göre değişiklik gösterecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Seçim öncesi o görüşmelerle seçime gideceğiz. 4 üncü toplantıda da nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması gerektiğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na görüş bildirmiştir. Ben şunu ifade etmek istiyorum gerek işçi kesimini temsilen gerek işveren kesimini temsilen taraflar çok farklı bir anlayış içerisinde özveri ile bu süreci işlettiler.

ASGARİ ÜCRET 4 BİN 250 LİRA OLDU 

Bu bugüne kadar alışılmış bir metot değildir. Bunu toplu sözleşmelerde de gördük. Bundan dolayı ben de Cumhurbaşkanı olarak mutluyum. Şahsıma aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de asgari ücreti belirledik. Buna göre 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır.

Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir. 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Yeni asgari ücretin çalışanlarımıza ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Çalışanlarımızı fiyat artışlarında ezdirmeme kararımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Elbette çalışanlarımız çok daha fazlasını hak ediyor. Burak Bey’in de ifade ettiği gibi çalışan olmadan işveren de olmaz. İşveren olmadan bu sefer de çalışan olmaz. Hepsi birbirinin adeta mütemmimidir. Bu mütemmim cüzler bu ülkenin kalkınması noktasında devletin güçlü olması noktasında taraflar olarak bizim sırtımızı dayadığımız iki önemli unsurdur.

Türkiye büyüdükçe imkanları arttıkça bundan çalışanlarımız da hak ettiği payı alacaktır. Kimse ne iş veren üzerinden ne de çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemelidir. Bunların da istismarını yapmamalıdır. Geçmişte dolar şuydu ve doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak şu anda asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar bu ülkenin şu andaki çalışan işveren bu noktadaki istismarından başka bir şey değildir.

ERDOĞAN'DAN DÖVİZ KURU AÇIKLAMASI!

Sizin geçmişinizde siz Türk Lirası olan bir ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları? Bu tür spekülatörlere gerek yok. Bizim paramız bellidir ve Türk Lirasıdır ve biz Türk Lirası’nı yedirmeyeceğiz. Bu sıkıntıları da en kısa zamanda aşacağız. Bunlardan kimsenin endişesi olmasın. Önceliğimiz istihdamın korunmasında ve geliştirilmesinde her fırsatta altını çizerek söylüyoruz. Salgın sürecinde hayata geçirdiğimiz istihdam merkezli destek politikaları sayesinde bir sıkıntı yaşamadık. Döviz kurundaki dalgalanma ve fahiş fiyat artışlarına da en kısa sürede son vermekte kararlıyız.

İŞVEREN KESİMİNE 450 LİRALIK DESTEK 

Önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Asgari ücrette tarihi bir artışı gerçekleştirirken bunun işveren üzerindeki yükü azaltmasını ihmal etmedik. Onlarca yıl vergiden muaf tutulması tartışması yaşanmıştır. Yeni asgari ücret düzenlemesi ile birlikte on yıllardır konuşulan özlemi hayata geçiriyoruz. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla iş veren kesimini 450 liralık ilave bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Bir başka ifade ile asgari ücrette tarihi bir artış yaparken iş veren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağı çekmiş bulunuyoruz.

"DAHA ÇOK İHRACAT YAPMAK İÇİN YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ"

Çalışanlarımızın asgari ücretten vergiyi kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğunu gösterdik. İstihdam artışındaki maddi külfetten kaynaklanabilecek muhtemel azalışların da önüne geçtiğine inanıyoruz.

Daha çok ihracat yapmak için yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini ne faiz ve kur spekülatörleri ne yeminli iç ve dış Türkiye düşmanları ne de bir avuç aç gözlü muhteris belirleyebilir. Bu ülkenin geleceğini 84 milyon hep birlikte biz belirleyeceğiz.

Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşaasında yakaladığımız tarihi fırsat için hep birlikte ter dökecek, fedakarlık yapacak ve hep birlikte hedeflerimize ulaşacağız. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleriyle dünya bocalarken biz büyümeye devam ediyorsak hedeflerimize yakınız demektir. Aynı şekilde bu ülkeler yalpalarken biz hedeflerimize kilitlenmiş olarak ilerliyorsak zafere yakınız demektir. Asgari ücreti bu anlayışla belirledik. Asgari ücretteki işveren yükünü bu anlayışla düşürdük. Çalışanlarımıza ve işverenlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum kalın sağlıcakla."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem