Antalya'da 3'lü zirve! Rusya-Ukrayna-Türkiye görüşmesinden tüm detaylar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba Antalya'da bir araya geldi.

Antalya'da 3'lü zirve! Rusya-Ukrayna-Türkiye görüşmesinden tüm detaylar

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılımıyla yapıldı.

Taraflar bir araya gelirken gelen servis edilen ilk kare ve müzakere masası gündem oldu. Savaşın başlangıcından bu yana taraflar ilk kez bugün karşı karşıya geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un zirvede masalarda karşı karşıya olmaları ve tarafların birbirlerine mesafesinin bir hayli uzak olması dikkat çekti. Masanın başında ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve bakanlık yetkilileri yer aldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba görüşme sonrasında ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi. Masadaki mesafenin basın toplantısındaki mesajlara da yansıdığı görüldü.

Antalya'da 3'lü zirve! Rusya-Ukrayna-Türkiye görüşmesinden tüm detaylar

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA'NIN AÇIKLAMALARI 

Toplantının ardından canlı yayında açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, "Ben buraya insani bir amaçla geldim. Ateşkes konusunda ilerleme gösteremedik" ifadesini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya'da gerçekleştirdiği üçlü zirvenin ardından açıklamalarda bulundu.

"RUS TARAFI HAZIR OLDUKÇA BİZ DE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ"

Amaçlarının diplomatik bir çözüm geliştirmek olduğunu belirten Kuleba, "Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı. Yine böyle (Antalya'daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım. Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım" dedi.

"ATEŞKES KONUSUNDA BAŞARILI OLAMADIK"

Ateşkes konusunda anlaşmaya varılamadığını aktaran Kuleba, "24 saatlik bir ateşkes konusunu ele aldık. Ateşkes istedik. Herhangi bir ilerleme kaydedemedik bu konuda. Öyle gözüküyor ki bu konunun Rusya tarafından netleştirilmesi için diğer karar alıcıların devreye girmesi gerek. Ben yine bu formatta görüşme için hazır olacağım, eğer bir ilerleme kaydedebilirsek. İki dışişleri bakanı bir araya gelince, tanımı gereği barış ve güvenlik konularını ele almaları gerekiyor. Ben bu bağlamda görüşmelere devam etmeye hazırım. Amacım Ukraynalı sivillerin acı çekmesini engelleyebilmek ve topraklarımızı Rus işgal güçlerinden arındırabilmek" ifadelerini kullandı.

"RUSYA'NIN TALEPLERİ TESLİMİYET LİSTESİ GİBİ"

Kuleba bu açıklamalarıyla birlikte, "Ukrayna teslim olmayacak" vurgusu yaparak, "Rusya'nın talepleri teslimiyet listesi gibi. Dengeli diplomatik çözümler aramaya açığız. Edindiğim izlenime göre Rusya şu an bir ateşkes ilan edecek bir durumda değil. Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti" diye konuştu.

"RUS ORDUSU NÜKLEER SANTRALLERDEN UZAKLAŞMALIDIR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Rus ordusu girmeden önce nükleer santrallerimiz çalışıyordu. Hiçbir sıkıntı yaşamıyorduk. Daha önce santrallerde hiçbir kural ihlali de yaşanmadı. Rus ordusunun yapabileceği en güzel şey çekilmesidir, nükleer santrallerden uzaklaşmasıdır. Ukrayna'nın nükleer silah yapma çabası içinde olduğuna dair Rus iddiaları doğru değil. Savaş şu an gerçekleşiyor. Güvenliğimizi sağlamamız gerekiyor."

Antalya'da 3'lü zirve! Rusya-Ukrayna-Türkiye görüşmesinden tüm detaylar

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV'UN AÇIKLAMALARI

Zirvenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ayrı ayrı kamera karşısına geçti.

"İNSANİ KONULARI ELE ALDIK"

Kuleba'nın basın toplantısına başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, genel olarak insani konuların ele alındığını belirterek, "Biz genel olarak Türk arkadaşlarımızın inisiyatifiyle insani konuları ele aldık. Askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tedbirler aldığını açıklamaya çalıştık. Sivilleri bölgesel savunma güçleri denilen gruplar tarafından kalkan olarak kullanılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı günde bir kaç defa bildiriler sunuyor, biz aynı zamanda Rusya tarafının insani koridor açılması önerisini tekrarladık" dedi.

"MÜZAKERELER BEYANATTA KALMAMALI"

Asıl sonuçların müzakerelerden çıkacağını ifade eden Lavrov, "Güzergahlar aslında durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor. Sivillerin tahliye olabilmesi amaçlanıyor. Meslektaşlarımıza şunu da hatırlatmak istedik, son müzakerede Rus tarafı kendi taleplerini detaylı şekilde sundu. Ukrayna tarafı da bu taleplere cevap verilebileceğini belirtti. Müzakerelerin sonuç vermesini ve beyanda kalmamasını istiyoruz. Bütün tarafların çıkarları dikkate alarak çözüm olmasını istiyoruz" diye konuştu.

"UKRAYNA'NIN TARAFSIZ KALMASINI İSTİYORUZ"

Lavrov ayrıca zirve kararının Putin ile Erdoğan'ın görüşmesinde alındığını söyledi. Lavrov, "Bugünkü görüşmede şu anlaşıldı. Müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yok. Diğer ülkelere saldırmayacağız. Ukrayna'da Rusya'ya yönelik doğrudan bir tehdit ortaya çıktı. Uzun yıllar uyarıda bulunduk kimse bizi dinlemedi. Biz Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO'nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna'nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz" ifadelerini kullandı.

"PUTİN, ZELESKİ İLE GÖRÜŞMEKTEN KAÇINMIYOR"

Gazeteciler, Lavrov'a Putin ve Zelenski arasında bir görüşme olup olmayacağı ihtimalini de sordu. Bu soruya karşılık "Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor" diyen Lavrov, "Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük" sözlerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN BİZE YAPTIRIM UYGULAMASINI İSTİYORLAR"

Ukrayna tarafının sürekli Rusya'ya yaptırım talep ettiğini aktaran Lavrov, "Türkiye, Mısır ve hatta Çin'in bile yaptırım uygulamasını istiyorlar. Bu medeniyetlere saygısızlıktır ABD bunu hep yapıyor ancak biz nezaketimizden dolayı böyle bir şey yapmayız" dedi.

"DOĞAL GAZI SİLAH OLARAK KULLANMADIK"

Lavrov, konuşmasını şöyle devam ettirdi: "Doğalgaz ve petrol konusunda burada bu mesela batılı meslektaşlarımızın vicdanına kalmış bir mesele. Biz bunları hiçbir zaman silah olarak kullanmadık ancak onlar hep bizim bununla tehdit ettiğimizi söylüyor.

"UKRAYNA TARAFI BİYOLOJİK SİLAHLAR YARATMAYA ÇALIŞIYOR"

Biyokimyasal silahlarla ilgili laboratuvarlar kuruluyor biz bu silahları kullanıp kullanmayacakları konusunda bilgi istedik bunların amacı biyolojik silahlar yaratmak istiyorlar bu şüphe götürmüyor.

"KİEV HİÇBİR TALEBİ YERİNE GETİRMEDİ"

Kiev'den beklenen hiçbir talep yerine getirilmedi. Çağrılarını tekrarlamaya başladılar. Barış kuralları uygulansın diyorlar, peki alınan kararlar uygulanmayacaksa neden görüşmeler yapılsın?

"EGEMEN ÜLKELERİ ZORLAYACAK HALİMİZ YOK"

Elçilerimiz özelinde pozisyonumuzu ilettik bu bilgiler gerçeklere dayalı oluyor. Bakanlarımız da bunu bulundukları ülkelerin liderlerine iletiyor. Ancak dünyanın dört bir yanında koşup egemen ülkelerini zorlayacak halimiz yok."

Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar maddeler şöyle:

Bugünkü görüşmemiz sonucunda müzakerenin yerini alacak hiçbir şeyin olmadığı anlaşıldı.

Bu görüşme Türk tarafının teklifiyle yapıldı. Sayın Erdoğan'ın Putin ile yaptığı görüşme sonucunda bu karar alınmıştı.

Ukrayna krizinin çözümüne yönelik her girişimi destekleriz.

Bugünkü görüşmemiz sonucunda müzakerenin yerini alacak hiçbir şeyin olmadığı anlaşıldı İnsani konuları ele aldık.

Siviller gönüllü birlikler tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Bunlar biliniyor. İnsani koridor açılması planlanıyor.

Belarus'taki görüşmelerin çözüme ulaşmasını istiyoruz.

Ukrayna krizinin topluca, bütün tarafların çıkarlarını gözeterek çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerinin görüşlerinin de dikkate alınarak sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

Ukraynalı meslektaşlarımız tarafından, ki bunu sürekli yapıyorlar, herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yerlere saptırmamalarını istiyoruz.

Biz Rusya tarafının günlük insani koridor açılması önerisini tekrarladık. En etkili ve en güvenli güzergahların seçilmesini amaçlıyoruz.

Antalya'da 3'lü zirve! Rusya-Ukrayna-Türkiye görüşmesinden tüm detaylar

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği tarihi görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. 

"KOLAYLAŞTIRICI YOL İZLEDİK"

Türkiye'nin insani kaygıları ön planda tuttuğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "Mevkidaşlarımıza bir araya gelmeleri için davette bulunduk. Her iki tarafın da kabul etmesiyle birlikte bu toplantıyı Antalya'da gerçekleştirdik. İki taraf da Türkiye'nin toplantıda bulunmasını özellikle istediler. Biz bugün bu görüşmede Türkiye'nin uluslararası pozisyonu saklı tutmakla berber kolaylaştırıcı yol izledik. Türkiye olarak insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Savaşın ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını çizdik. Bunun için de sürdürebilir bir ateşkese ihtiyacımız var. Sahada durumların farklı olduğunu uzaktan görmedik, vatandaşlarımızı tahliye ederken yaşadık" dedi.

"İLK GÖRÜŞMEDEN MUCİZE BEKLENMEMELİDİR"

İki ülkenin bakanları arasında gerçekleştirilen ilk görüşmeden mucize beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Mariupol'dan insani koridor açılmasını konuştuk. Taraflar bu konuları askeri yetkililerle konuşacaklarını söylediler. Sonuçta bu toplantı, çatışmaların başlamasının ardından dışişleri bakanları düzeyinde ilk görüşme anlamını taşıyor. İlk görüşmede mucize beklenmemelidir ancak bu toplantı siyasi olarak başlangıçtır. Ukrayna tarafı Zelenski'nin görüşmeye hazır olduğunu, Lavrov da Putin'in bu görüşmeye doğrudan karşı olmadığını belirtti" ifadelerini kullandı.

"İKİ BAKAN ARASINDA SES YÜKSELMESİ OLMADI"

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir gazeteci tarafından yöneltilen "Toplantıda iki bakan arasında gerginlik ve ses yükselmesi oldu mu?" şeklindeki soruyu da yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu bu soruya ilişkin, "Son derece medeni ortamda gerçekleştiğini söyleyebilirim. Sizin sorunuz da vurguladığınız gibi herhangi bir gerginliğe yol açan ve ses tonunun yükseldiğine ilişkin bir olay olmadı" sözlerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem