Yeni asgari ücret için iş verenden 3 şart

Aralık ayında belirlenecek yeni asgari ücret için bu defa iş veren cephesi isteklerini sıraladı.

Yeni asgari ücret için iş verenden 3 şart

 İstanbul Ticaret Odası'na göre enflasyon üstünde artış makul ama beraberinde işverenin üç beklentisinin karşılanması gerekiyor.Milyonlarca çalışanın gözü kulağı aralık ayında açıklanacak asgari ücrette. Yeni rakamı belirleyecek taraflar beklentilerini paylaşmaya başladı. Tarafların açıklamalarından öne çıkan ortak vurgu ise enflasyon oldu.

Asgari ücrete ilişkin son açıklama işveren cephesinden geldi. Fransa’nın başkenti Paris’te katıldığı bir fuarda konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının asgari ücrete enflasyon üzerindeki bir artışa sıcak bakacağını söyledi.

"ASGARİ ÜCRET ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLSUN"
Asgari ücrete enflasyon üzerinde yapılacak artışın iş veren kesimini rahatsız etmeyeceğini belirten Avgadiç, açıklamasında şunları dile getirdi;

“Asgari ücretin enflasyonun geldiği nokta dikkate alınarak, alım gücünü telafi edecek bir oranda artmasını, hatta birkaç puan da üzerine eklenecek bir refah payını iş dünyası makul karşılar. Kimseyi rahatsız etmez. Bunun altında bir şey beklemek rasyonel de olmaz.

İŞVERENDEN ASGARİ ÜCRET İÇİN 3 TALEP
İşçi de işveren de asgari ücretin en az enflasyon oranında artırılmasında hemfikir. Ancak iş dünyasının beklentileri bununla sınırlı değil. Kamu kesimine seslenen Avdagiç, atılmasını istedikleri 3 adımı sıraladı;

"SGK sigorta primine esas kazanç üst sınırı memur maaş zammı ya da enflasyon oranında artırılmalı. Gelir vergisi dilimleri asgari ücret artışı nispetinde güncellenmeli. Kıdem tazminatı üst limitinde katlamalı artış olmamalı.”

Eğer Avdagiç’in talepleri yerine getirilirse işverenin prim maliyeti azalacak, işçinin eline geçen net maaş artacak, asgari ücretteki artış ise kıdem tazminatına patron lehine yansıyacak.

Bir yanda işveren tarafından gelen olumlu açıklamalar diğer yanda aydan aya artan resmi enflasyon işçilerin beklentisini yükseltti. Son kararı Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi