Vergi, ceza ve harçlara yüksek zam gelebilir! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. On iki aylık ortalamalara göre yurt içi ÜFE ekimde yüzde 122,93 olarak belirlendi.

Vergi, ceza ve harçlara yüksek zam gelebilir! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da

Bu rakam aynı zamanda vergi, ceza ve harçları belirleyen yeniden değerleme oranı olarak biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu oranı düşürme yetkisi bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ekim ayı enflasyon verileri ile beraber vergi, harç ve cezalardaki artışı belirleyen yeniden değerleme oranı  belli oldu. 

EKİM AYINDA YÜZDE 122 OLARAK BELİRLENDİ
Açıklanan verilere göre; on iki aylık ortalama baz alındığında yurt içi ÜFE ekim ayında yüzde 122,93 olarak belirlendi. Yeniden değerleme oranı olarak bilinen bu rakam vergi, harç ve cezaların kaç lira olacağını belirleyecek. Eylül ayında on iki aylık ortalamalara göre yeniden değerleme oranı yüzde 114,02 artış gösterdi. Bu ayın oranlarına göre vergi, harç ve cezalara zam gelebilir.

CUMHURBAŞKANI’NIN DÜŞÜRME YETKİSİ VAR
Vergi Usul Kanunu’na göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma ve yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyor. 

Diğer yandan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50 olarak biliniyor. Yine bu vergiyi yüzde 80 oranında indirebiliyor. 

Cezalar da ise ödenecek miktarlar değiştirilemiyor. Eğer Cumhurbaşkanı değerleme oranında bir indirime gitmezse 2023 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisi, ehliyet-pasaport harçları ve trafik cezaları bu oranda artış gösterecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi