Türkiye'nin Sanayi Sektörleri İlk Çeyrekte Rekor İhracat Gerçekleştirdi

Türkiye'nin sanayi sektörü 2023'ün ilk çeyreğinde rekor ihracat gerçekleştirdi. Toplam ihracat 63,7 milyar dolar olurken, otomotiv ve kimya sektörleri öne çıktı. Avrupa önemli bir pazar olarak dikkat çekti.

Türkiye'nin Sanayi Sektörleri İlk Çeyrekte Rekor İhracat Gerçekleştirdi

Türkiye'nin sanayi sektörü, 2023 yılının ilk çeyreğinde dış satımda rekor kıran performansıyla dikkat çekti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Ocak-Mart döneminde ülkenin toplam ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artış göstererek 63,7 milyar dolara ulaştı. Bu artışın büyük bir kısmını, yüzde 70,3 ile sanayi sektörü sürükledi.

Sanayi alt kolları arasında otomotiv sektörü öne çıktı ve 9,1 milyar dolarla en yüksek ihracatı gerçekleştiren sektör oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 8 milyar 19 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. Makine ve aksamları sektörünün ihracatı 2,8 milyar dolar, iklimlendirme sanayisi 1,8 milyar dolar ve gemi, yat ve hizmetleri sektörü 452,2 milyon dolar olarak kaydedildi.

İlk çeyrek döneminde sektörler arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 153,9 ile gemi, yat ve hizmetleri sektörü yaşarken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü yüzde 7,7 ve otomotiv endüstrisi yüzde 6,1 oranında büyüme gösterdi.

Avrupa pazarı, Türkiye sanayi grubunun ihracatında özellikle belirgin bir şekilde öne çıktı. Almanya'ya otomotiv endüstrisinden 1,3 milyar dolar, iklimlendirme sanayisinden ise 190,1 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Hollanda'ya 633 milyon dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirilirken, Norveç'e gemi, yat ve hizmetleri sektöründen 85,7 milyon dolarlık satış yapıldı.

Sanayi ihracatında dikkat çeken iller arasında Kocaeli, otomotiv endüstrisinde 2,4 milyar dolarla başı çekti. İstanbul ise kimyevi maddeler ve mamullerinde 4,4 milyar dolar, makine ve aksamlarında 908,8 milyon dolar, iklimlendirme sanayisinde 708 milyon dolar, gemi, yat ve hizmetlerinde 214,9 milyon dolarla en yüksek ihracatı gerçekleştiren il oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi