Türkiye'nin İkinci El Araç Pazarında Büyük Artış: Satışlar %35 Yükseldi

Türkiye'de Şubat ayında ikinci el çevrim içi araç satışları geçen yıla göre %35 artarak 170,457'ye ulaştı. Elektrikli otomobil satışları %201,8 artışla dikkat çekti. Ortalama satış hızı 45 gün olarak kaydedildi.

Türkiye'nin İkinci El Araç Pazarında Büyük Artış: Satışlar %35 Yükseldi

Türkiye'deki ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında, Şubat ayı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla önemli bir büyüme kaydetti. Indicata'nın son raporuna göre, satışlar %35 artarak 170 bin 457'ye ulaştı, çevrim içi platformlardaki ilan sayısı ise 363 bin 1 oldu.

Bu dönemde, en fazla satışı yapılan 35 markaya ait 249 modelin incelendiği analizde, Şubat ayı boyunca perakende fiyatların ortalama %0,23, yılbaşından bu yana ise %0,17 arttığı gözlemlendi. Toptan satış fiyatlarındaki artış daha belirgindi; Şubat ayında %2,46 ve yılbaşından itibaren %4,52 olarak kaydedildi.

İkinci el pazarda dikkat çeken bir diğer nokta ise elektrikli otomobillerin satışındaki artış oldu. Şubat 2023'te 293 adet olan ikinci el elektrikli otomobil satışı, bu yıl aynı dönemde 1196'ya yükseldi. Dizel araç satışları ise en yüksek adetle 100 bin 265 olarak gerçekleşti, fakat geçen seneye göre %7 düşüş gösterdi.

Ortalama satış hızının 45 gün olduğu pazarda, Renault marka araçlar 37 günle daha hızlı satılırken, BMW markalı araçlar 63 günle en yavaş satılanlar arasında yer aldı. İkinci el çevrim içi pazarın analizi için, Indicata günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını işliyor. Bu analizler, 40 binden fazla kurumsal ilan verenin çevrim içi platformlardaki aktiviteleri üzerinden gerçekleştiriliyor.

Satış verileri, Sahibinden, Arabam, Letgo, VavaCars gibi popüler listeleme sitelerinin yanı sıra, Leaseplan, Intercity, Otokoç gibi kurumsal ikinci el web sitelerinden toplanıyor. İkinci el araç pazarındaki bu hareketlilik, sektördeki gelişmelerin ve tüketicilerin eğilimlerinin yakından takip edilmesini gerektiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi