Türk Telekom'da Greve Doğru

Sendika, eylül ayının ikinci yarısında grev kararı almaya hazırlanıyor.Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ara bulucu sürecinde de anlaşma sağlayamadı

Türk Telekom'da Greve Doğru

Sendika, eylül ayının ikinci yarısında grev kararı almaya hazırlanıyor.

Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ara bulucu sürecinde de anlaşma sağlayamadıklarını söyledi.

İşverenin uyuşmazlığa neden olan tavrını sürdürdüğünü ifade eden Akcan, işverenin birinci yıl için yüzde 4'lük zam teklifinde bulunduğunu, buna karşın 60 günlük ikramiyelerini ortadan kaldırmak istediğini belirtti.

Akcan, "Amacımız görüşmelerin masa başında bitirilmesiydi. Tüm iyi niyetlerimize, hoş görümüze, her türlü fedakarlığımıza rağmen olumlu bir adım atmadılar. İstemiyorduk ama madem tavır değişmiyor, biz de grev kararını alacağız" dedi.

İşverenin, çalışanların önemli bölümünün kapsam dışı bırakılması konusundaki ısrarından geri adım atmadığını dile getiren Akcan, şunları kaydetti:

"İşverenin, çalışanların kapsam dışında bırakılması isteğinin arkasındaki gerçek niyet, sendikayı ortadan kaldırmak. Kanun dışı uygulama nedeniyle zaten 12-13 bin kapsam dışı personel var. Taleplerini kabul etmemiz halinde bu sayı 17 binlere çıkıyor. Bu durumda 2 dönem sonra toplu sözleşme yapamaz duruma geliriz. İşveren, Türk Telekom şebekesinin ana omurgasını oluşturan yerlerde 'sendikal örgütlenme olmasın' istiyor. Biz ise (Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve sendikal hakkı Anayasa'nın güvencesindeki bir haktır) diyoruz. Sendikal örgütlenmenin dışında kalan kapsam dışı personele, aynı işi yapan, aynı kıdeme sahip sendikalı işçiden daha fazla ücret vererek sendikaya üye olmamayı teşvik ediyorlar. Talebimiz, kapsam dışındakilere verilen ücretin, aynı işi yapan sendikalı işçiye de verilmesinden ibaret.

Yönetim Kurulunun belirlediği ücretlerin herkese uygulanmasını istiyoruz." Akcan, kurumda çalışan personelin tüm maliyetinin yıllık brüt 950 milyon YTL olduğuna işaret ederek, ortalama yüzde 19'a karşılık gelen taleplerinin buna getirdiği ilavenin 172 milyon YTL olduğunu kaydetti.

Grev kararına kadarki süreçte görüşmeye açık olduklarını, sağduyulu teklifleri değerlendirebileceklerini vurgulayan Akcan, sonuna kadar sözleşmeyi masa başında bitirme arzusunda olduklarını söyledi.

Akcan, tüm iyi niyetlerine karşın işverenin olumlu adım atmamakta ısrar etmesi halinde, eylül ayının ikinci yarısında grev kararı alacaklarını bildirdi.

Ali Akcan, sendikal örgütlenmeye kararlılıkla sahip çıkan üyelerine de teşekkür etti

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi