Temmuz ayı enflasyon rakamları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüm piyasaların merakla beklediğini temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı

Temmuz ayı enflasyon rakamları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Ekonomistlerin temmuz ayı beklentilerinin ortalaması yüzde 9,07 olarak açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan enflasyon raporu sırasında yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 58 olduğunu açıkladı. TÜFE'deki değişim 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,49, yıllıkta yüzde 47,83 oldu.

Aylık enflasyon rakamları bir önceki ay olan haziranda aylık yüzde 3,92 yıllık yüzde 38,21 oldu. Merkez Bankası’nın yol sonu enflasyon tahmini yüzde 58 olurken piyasa katılımcıları anketine katılan ekonomistler ise 12 ay sonra TÜFE’nin yüzde 27,00 – 32,99 aralığında olacağını ifade ediyor. TÜFE'deki değişim 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak gerçekleşti.

PİYASA BEKLENTİLERİ KARŞILADI
Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 9,07 olarak açıklandı. Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 7,50 ve en yüksek yüzde 10,60 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 9,07) göre bir önceki ay yüzde 38,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 47,27'ye çıkacağı hesaplanıyor.

ENFLASYON RAPORUNDA 3 YILLIK BEKLENTİ GÜNCELLENDİ
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği yılın 3.Enflasyon Raporu toplantısında önemli konulara değinerek şu açıklamaları yaptı:
Şimdiye kadar özetlediğim ve tahminlerimizin başlangıç noktasını ortaya koyan iktisadi görünümün ardından sizlerle orta vadeli tahminlerimizi paylaşacağım. Dış talebi özetleyen Küresel Büyüme Endeksine ilişkin varsayımlarımızı 2023 yılı için sınırlı olarak yukarı, 2024 yılı için de aşağı yönlü güncelledik.

Bir önceki Enflasyon Raporundan bu yana spot ve vadeli piyasalarda ham petrol fiyatları öngörülerimizle uyumlu gerçekleşti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi