Merkez Bankası açıkladı! Asgari ücrette son tahmin!

Asgari ücret zammına ilişkin 7500 TL’den 10 bin TL’ye kadar çok sayıda tahmin söz konusu.

Merkez Bankası açıkladı! Asgari ücrette son tahmin!

 Asgari ücret enflasyon ve refah payı ile belli olacak. Asgari Ücret Tespit toplantısı aralık ayında toplanacak. Bir araya gelen komisyon pazarlıklar sonrası belli bir rakamda anlaşacak. Diğer yandan asgari ücret için Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kamuoyu yoklaması için yapılan anket sonuçları da etkili olacak. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisini katılımcı anketinin sonuçlarını açıkladı. Bununla beraber asgari ücrete yönelik tahminler de değişti.
Kıdem tazminatından EYT  prim borçlanmasına kadar çok sayıda alanı etkileyen asgari ücretin aralık ayında halkla paylaşılması bekleniyor. Diğer yandan Merkez Bankası’nın 2022 yılı kasım ayı piyasa katılımcı anketinin sonuçlarını paylaşması ile hesaplar değişti. 

YILSONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 68
Geçtiğimiz ay Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon beklentisini yüzde 65 olarak ilan etti. Merkez Bankası tarafından bugün 2022 yılı kasım ayı piyasa katılımcı anketinin sonuçları paylaşıldı. Burada ilan edilen verilere göre TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,78 iken, bu anket döneminde yüzde 68,06 oldu.

ASGARİ ÜCRETE NASIL ETKİ EDECEK?
Merkez Bankası verilerine göre, yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 65. Piyasa katılımcılar anketine göre ise yüzde 68,06. Asgari ücret yıllık enflasyon oranları ile belli olacak. Enflasyon, 4 bin 253 TL’ye yansıtılabileceği gibi Temmuz ayında ilan edilen 5 bin 500 TL’ye de yansıtılabilir. 

Ocak ayında açıklanan asgari ücrete Merkez Bankası tarafından ifade edilen enflasyon oranı eklenirse asgari ücret 7 bin 17 lira civarında bir ücret ortaya çıkıyor. 5 bin 500 liraya uygulanırsa 9 bin 075 lira gibi bir ücret oluşuyor. 

Diğer yandan katılımcı anketindeki yüzde 68,06 oranının 4 bin 253 rakamına eklenmesi ile 7 bin 147 TL’lik rakamla karşılaşılıyor. Eğer 5 bin 500 ücretine eklenirse 9 bin 243 liralık bir artış söz konusu oluyor. Bu rakamlara refah payınında eklenmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi