Memur ve emekli maaşı zam farkı oluştu! 4 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı

Memur ve memur emeklisi ile sözleşmeli personelin yılbaşında alacağı maaş zammına ek alacağı enflasyon farkı şimdiden oluştu. İşte memurun ekim ayı enflasyon farkı ve 4 aylık zam farkı ortalaması…

Memur ve emekli maaşı zam farkı oluştu! 4 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı

TÜİK ekim ayı enflasyonunu açıkladı. Yılda iki kez olmak üzere memur maaşlarına yansıtılan enflasyon farkının ocak ayı zamlarına etki edecek 4 aylık oran da ortaya çıktı.

Milyonlarca memur ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren enflasyon rakamları belli oldu. Ocak maaş zamlarında etkili olacak enflasyon farkı şimdiden oluştu. TÜİK verilerine göre 4 aylık enflasyon ortalamasına göre maaşa ek yapılacak zam farkı belli oldu.

Memurun ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşme zammına ve ek zam olarak son 6 aylık enflasyon rakamları üzerinden belirleniyor. Milyonlar 2024’ün ocak ayı zammını beklerken enflasyon verileriyle birlikte son 6 aylık enflasyon hesabı da şimdiden yapılmaya başlandı. Bu zamana kadar temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarına ait 4 aylık rakamlarda enflasyon farkı ortaya çıktı.

EKİM AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini açıkladı. Ekim ayında TÜFE yüzde 3,43 artarken, yıllık bazda TÜFE yüzde 61,36 artış gösterdi.

MEMURUN VE MEMUR EMEKLİSİNİN ENFLASYON FARKI ORTAYA ÇIKTI
Memur ve emeklilerin 2024 yılı ocak ayında alacağı maaş zammına ek olarak verilen zam farkı şimdiden oluştu. Oluşan dört aylık enflasyon farkı da ortaya çıktı. Memur ve memur emeklisi ve sözleşmeli personel için şimdiden yüzde 22,08 puana yaklaşan bir enflasyon farkı oluştu.

Önümüzdeki 2 aylık yani kasım ve aralık ayına ilişkin TÜFE oranlarının açıklanmasıyla birlikte zamların belirlenmesinde etkili olacak. Memurlara bu yılın ikinci 6 ayı için yüzde 6 toplu sözleşme zammı ve buna ek 6 aylık enflasyon farkı verilecek.

MEMURA YÜZDE 35,73 ZAM CEPTE!
4 aylık memur enflasyon farkı ise yüzde 18 olurken, bu rakama yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ilave edilince memur zammı şimdiden yüzde 40,40 oldu.

EYLÜL AYI ENFLASYONU
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2023 eylül ayında yıllık %61,53, aylık %4,75 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %47,40, aylık %3,40 arttı.

AĞUSTOS AYI ENFLASYONU
TÜİK 2023 ağustos ayı enflasyonuna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %58,94, aylık %9,09 olmuştu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %49,41, aylık %5,89 artmıştı.

TEMMUZ AYI ENFLASYONU
TÜİK'e göre, 2023 yılı temmuz ayında TÜFE yüzde 9,49 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 47,83'e yükseldi.

OCAK AYINDA SOSYAL DESTEK ÖDEMELERİ DE DEĞİŞECEK
Memur ve memur zammı ile birlikte sosyal destek ödemeleri ve yardımlara da zam gelecek. 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hastalık yardımı, engelli maaşlarına zam gelecek. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın eğitim ödemelerine de artış yapılacak.

2023’ÜN İLK 6 AYINDA MEMUR NE KADAR ZAM ALDI?
Ocak-Haziran döneminde açıklanan tüm TÜFE rakamlarına göre altı aylık enflasyon oranı yüzde 19,77 olmuştu. Enflasyonda yüzde 8’in üzerindeki fark, memur ve memur emeklilerinin zamlarına eklendi.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NASIL BELİRLENİYOR?
Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor.

Memur ve emeklinin maaşı ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez artıyor. Memur ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeye göre belirlenirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamların üzerine çıkarsa fark ekleniyor. SSK ve Bağkur emeklisi de 6 aylık enflasyon ne kadar gerçekleşmişse o oranda zam alıyor.

Memurlar ocak ayında yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı almıştı. Bu rakamı aşan oran kadar enflasyon farkına hak kazanılıyor. Temmuz ayı için yüzde 6'lık toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi