Limited şirket nedir? Limited şirket nasıl kurulur?

Limited şirket nasıl kurulur, nedir? sorularının yanıtları haberimizde.

Limited şirket nedir? Limited şirket nasıl kurulur?

Limited şirket nedir? sorusunun yanıtı olarak; Türkiye'de en yaygın tercih edilen şirket türlerinden biridir. Minimum 10.000 TL sermaye ile kurulabilen bu şirket modeli, 1 ila 50 arasında gerçek veya tüzel kişinin ortaklığı ile oluşturulur. Sermaye payları ve şeffaf bir işleyiş ile ortakların sınırlı sorumluluğa sahip olduğu bir yapı sunar. Türk Ticaret Kanunu'na göre faaliyet gösteren limited şirketler, ticari faaliyetler için ideal bir yapı sunmaktadır.

Limited şirket kuruluş detayları

Limited şirket kurmak isteyenlerin izlemesi gereken adımlar belgelerin toplanması, şirket ana sözleşmesinin hazırlanması, vergi ve banka işlemleri, ticaret sicili kaydı, beyanname işlemleri ve ilgili kurumlarla gerekli işlemlerin tamamlanmasıdır. Özellikle, ticaret unvanının seçilmesi ve sermayenin yatırılması, kuruluş aşamalarında öne çıkan önemli noktalardır.

Limited şirket Kuruluş Şartları

Türk Ticaret Kanunu'nun 503. maddesi kapsamında, limited şirketler en az iki, en fazla 50 ortakla kurulabilir. Şirketler, ortak sayısı 20'nin üzerinde olduğunda genel kurul ve denetim kurulu oluşturma zorunluluğu ile karşılaşır. Her ortağın katkıda bulunduğu sermaye 25 TL ve katları olmalıdır.

Limited şirket kurulumu için gerekli belgeler

Kuruluş için dilekçe, noter tasdikli sözleşme, kira kontratı, sermaye ödemesi dekontu, kuruluş bildirim formu, ikametgah belgesi ve oda kayıt beyannamesi gibi belgeler gereklidir.

2023/06/11/memura-ve-memur-emeklisine-ne-kadar-zam-yapilacak-2.jpg

Limited şirket avantajları

Tek ortakla bile kurulabilir.

Sabit oranda vergilendirilme.

Şirket büyümesine uygun model.

Hisse devirlerinde değer kaybı yaşanmaz.

Maliyetlerin ortaklar arasında bölüşülmesi.

Şeffaf yapısı ile güvenilir bir ortaklık deneyimi.

Limited şirket dezavantajları

Tasfiye sürecinin zor ve maliyetli olması.

Vergi yükümlülüklerinin tasfiye süresince devam etmesi.

Limited şirket vergilendirme ve maliyet

Limited şirketler %20 oranında kurumlar vergisi öderken, ortakların kardan pay alması durumunda %15 gelir vergisi ödemesi gerekir. Kuruluş maliyeti sermaye haricinde yaklaşık 6.800 TL civarındadır ve çeşitli kuruluş ücretleri içerir.

Sıkça Sorulan Sorular

Vergilendirme Nasıldır? Limited şirketler için kurumlar vergisi %20, ortakların pay alması durumunda %15 gelir vergisi oranında vergilendirilir.

Kısaltması Nedir? "Ltd. Şti." olarak belirlenmiştir.

Kaç Kişi ile Kurulur? 1 ila 50 kişi arasında kurulabilir.

Bu rehber, limited şirket kurmak isteyen girişimciler için adım adım süreci ve önemli ipuçlarını sunmaktadır. Ticari faaliyetlerinize başlarken bu bilgiler ışığında doğru adımları atabilir, şirketinizi sağlam temeller üzerine kurabilirsiniz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler