İşte hemen emekli olabilecek EYT'li sayısı!

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar vatandaşın merakla beklediği bir konu.

İşte hemen emekli olabilecek EYT'li sayısı!

 Artık çalışmalar tamamlandı, hazırlıklar sonlandı. Yasa teklifinin Aralık ayında TBMM'ye sunulması ve ardından Cumhurbaşkanının EYT açıklamasını yapması bekleniyor. Ancak bazı soruların cevabı henüz netleşmedi. Bu soruların başında da EYT kapsamı geliyor. Yaş, prim, askerlik, doğum, borçlanma, 4447 ve 4759 sayılı kanunların yürürlülüğe girdiği yıl derken 6 milyona yakın EYT'li son dakika gelişmeleri ve müjdeli haberleri takip ediyor. Peki EYT çıkma ihtimalinin kesinleşmesinden sonra yasa kimleri kapsayacak, kimler ilk etapta emekli olacak? İşte tüm bu soruların cevabını Sosyal Güvenlik Müşaviri ve TÜKONFED Komitesi Başkanı Ali Duman verdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde ayrıntılar yavaş yavaş belli olmaya başladı. EYT yasa düzenlemesi Aralık ayı içerisinde meclise gelecek. EYT prim hakkı dolan herkesin emeklilik hakkı elde etmesi de gündemde. Bu hususta askerlik, doğum, yaş ve borçlanma gibi konuşulan farklı başlıklar da var. İşte EYT ile ilgili tüm merak edilenler ve kapsam hakkında araştırılan tüm soruların cevabını Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman açıkladı. EYT KAPSAMI NETLEŞTİ Mİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı Vedat Bilgin geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada EYT ile ilgili önümüzde tek bir çalışma var, tek bir formül var diyerek yeşil ışığı yakmıştı. Ayrıca 1999 yılındaki yaş sorununu da çözüyoruz demişti. Bu çerçevede EYT kapsamı merak konusu olurken SGK Müşaviri Ali Duman, "Sayın Bakanımız hala tek modelin detaylarını vermedi. Bununla alakalı Aralık ayının ilk haftasını öngörüyor. Bugüne kadar birçok formül konuşulmuştu.

Şu anda vatandaş olarak tek formülden anladığımız şu, 4447 sayılı kanunda emekliliği uzatan o maddenin yürürlükten kalkması. Eğer o madde yürürlükten kalkarsa tek formül dediğimiz bu durum gerçekleşirse o zaman geçmiş tarihte yani 1999'un Eylül ayından önce yürürlükte olan kanun tekrar aktif olacak. Bu kanun maddesi eski haline geldikten sonra bugün 25 yılını dolduran erkek, 20 yılını dolduran kadın ve 5 bin prim gününü dolduran herkes emekli olmaya hak kazanacak diye bekliyoruz. Tabii bu bizim anladığımız tek formül." şeklinde konuştu.

1 MİLYON 500 BİN KİŞİ HEMEN EMEKLİ OLABİLECEK
EYT yasasının çıkması halinde yaklaşık 4,5 milyon vatandaşın yararlanabileceğini, ilk etapta ise 1,5 milyon kişinin emekli olabileceğini söyleyen TÜKONFED Komitesi Başkanı Ali Duman, "Şimdi bugüne kadar yapılan çalışmalar şunu gösteriyor. 8 Eylül 1999 yılından önce sigortaya girmiş olup hala emekli olmayan yaklaşık 4,5 milyon insanımız var. Bunların bir kısmı çalışmaya devam ediyor, bir kısmı gününü doldurmuş yaşını bekliyor. Bir kısmının günü bile dolmamış, bir kısmının hala 25 senesi dolmamış. Mesela 1998 1999 yılında sigortaya giren erkeklerde 25 yıl zorunluluğu var.
Onlar daha tamamlamadı. Dolayısıyla şu an 4,5 milyon civarında vatandaşımız o ya da bu bu şekilde emekli olamamış. Hemen emekli olabilecek kişi sayısı ile ilgili yaptığımız çalışmalarla ilgili şu an 1,5 milyon civarında insana katkı sunacağını sunuyor. EYT yasasının bizim öngördüğümüz şekilde yani geçmiş dönemde gelen o yasanın iptaliyle karşımıza çıkarsa 1,5 milyon vatandaşımız gününü ve zorunlu hizmet süresini doldurmuş, yaşını bekleyen vatandaşlar bu şarta bağlı kalmaksızın hemen emekli olabilecek." açıklamasında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi