Gözler Ocak ayında! Memur ve memur emeklisine çifte zam

Memur ve memur emeklilerin gözü Ocak 2023'te gelecek zamma çevrildi.

Gözler Ocak ayında! Memur ve memur emeklisine çifte zam

Temmuzda yasalaşan ve 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi beklenen 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ekstra 1.971 lira yatması bekleniyor. Bunun yanı sıra yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının da yansıtılacak olmasıyla maaşlarda ciddi bir artış bekleniyor. İşte memur ve memur emeklisinin ilgilendiren çifte zam müjdesi ile ilgili tüm detaylar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Meclis'ten geçen 3600 ek gösterge düzenlemesi, 1 Temmuz'da yasalaşıp Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Devlet memurları ile ilgili düzenlemeler, emekli aylıkları gibi konuları içeren düzenlemede ek gösterge, öğrenci affı ve emekli maaşlarının alt sınırını 3 bin 500 lira olarak belirlenmişti,

Düzenleme ayrıca mevcut emekli ve çalışanlarında dahil olduğu toplam 5.3 milyon kamu personelinin maaş ve ikramiyelerinde ciddi itileştirmeleri de beraberinde getiriyor.

15 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Söz konusu düzenleme 1 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Kanunun yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olarak belirlendi.

YIL SONU ENFLASYON FARKI DA EKLENECEK
Ocak ayında zamların hesaplanmasıyla toplu sözleşmeye şu an en az yüzde 8 zam gelmesi kesinleşti. Aralık ayının sonuna kadar son 6 aylık enflasyona göre oluşan fark da bu zamma eklenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) açıklanan verilere göre, son 6 aylık dönemin ilk 3 aylık (Temmuz - Ağustos - Eylül) enflasyonu kümülatif yüzde 7,06 olarak gerçekleşmişti.Bu dönemde enflasyonun yüzde 7,06 çıkması nedeniyle ikinci 6 ay için geçerli olan yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı aşıldığından fark oluşmuştu.

Böylece kalan son 3 ayda oluşacak enflasyona göre yüzde 8'e ilaveten fark da yansıtılmış olacak.Oluşacak bu farkla birlikte toplam zammın yüzde 15 ila 20 arası olacağı hesaplanıyor. Buna ilaveten ek zamların da gündeme gelebileceği konuşuluyor.

EK GÖSTERGEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Ek gösterge düzenlemesi kapsamında birinci dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, alan sınırlaması olmaksızın 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltildi.Ayrıca avukat, il müdürü, bekçi, uzman jandarma ve uzman erbaş gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek gruplarının da 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanmaları sağlandı.

Sosyal tarafların beklentileri dikkate alınarak il müdür yardımcısı, ilçe müdürü, şube müdürü, gelir uzmanı ve mali hizmetler uzmanları gibi kariyer uzmanları ile denetmenlerin de 2200 olan ek göstergeleri 3600 ek göstergeye çıkarıldı.Öte yandan kamuda unvanlar arasındaki hiyerarşi dikkate alınarak genel müdür yardımcısı ve emsali kadroda görev yapan yöneticilerin 3600 olan ek göstergeleri de 4400 olarak yeniden belirlendi.

Tüm bunlara ilaveten adalet duygusu rehberliğinde ek göstergesiz yardımcı hizmetler sınıfında görev yapanlar da dahil olmak üzere tüm memurlara ilave 600 puan verilmesi sağlanarak emekli ve çalışan tüm kamu görevlilerinin ek göstergelerinde iyileştirme yapıldı.

Ayrıca belediye başkanlarının emekli aylıkları arasında makam tazminatından kaynaklanan farklılaşmanın ortadan kaldırılmasına yönelik düzenleme yapıldı.

ŞU ANKİ HESAPLAMALARA GÖRE EN AZ 2 BİN TL ARTIŞ
Söz konusu düzenleme 15 Ocak'ta yürürlüğe girecek ve memur ile memur emeklilerinin maaşlarında ciddi artışlar yaşanacak. Düzenleme özellikle memur emeklilerinin maaşında şu anki hesaplamalara göre 2 bin liralara varan artışa işaret ediyor.

İŞTE BAZI ÖRNEKLER:
2022 Temmuz ayı itibariyle ek göstergesi 3000' den 3600'e çıkan ve 30 yıllık hizmeti olan birinci derecedeki bir memurun; emekli aylığında 1.728 lira, emekli ikramiyesinde ise 62 bin 299 lira artış olacak.

Temmuz ayı itibariyle birinci derecedeki 3000 ek göstergeli öğretmen, sağlık çalışanı, din görevlisi, avukat ve matematikçi gibi unvanlarda görev yapanların emekli aylığı 7 bin 878 liradan 9 bin 605 liraya çıkacak, emekli ikramiyesi ise 284 bin 73 liradan 346 bin 371 liraya çıkacak.Polisler de söz konusu bu artıştan yararlanacak ve ek ödemeleri ile birlikte emekli aylıkları 7 bin 978 liradan 9 bin 705 liraya, emekli ikramiyeleri ise 284 bin 73 liradan 346 bin 371 liraya yükselecek

Ek göstergesi 2200'den 3600'e yükseltilen sağlık çalışanları, din görevlileri, denetmen ve şube müdürü gibi memurların ise emekli aylıklarında 1.946 lira ve ikramiyelerinde 70 bin 210 lira ilave ödeme olacak.Bu kapsamda bu kişilerin emekli aylıkları 7 bin 659 liradan 9 bin 605 liraya, emekli ikramiyeleri ise 276 bin 161 liradan 346 bin 371 liraya yükselecek.

3600 ek gösterge kanun teklifinde, lise ve dengi okul mezunu olup da makam tazminatı alamayan polislere ek ödeme çıkmıştı. Buna göre, emekli aylıklarıyla birlikte yapılacak ilave ödeme tutarı 1.200 lira olacak.

NET HESAP OCAK AYINDA
Ocağın ilk haftasında açıklanacak enflasyon verisiyle ortaya çıkacak enflasyon farkı, artı yüzde 8 toplu sözleşme zammına ek olarak özellikle memur emeklilerinin maaşlarında 3 bin lirayı da aşan zamlar görülecek.

Böylece enflasyonla düşen alım gücünde önemli bir iyileşme sağlanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler