Fındık ihracatında rekor kırıldı!

Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2010-2011 fındık ihracat sezonunda miktar bazında tüm zamanların ihracat rekorunun kırıldığını bildirdi.Gürsoy yaptığı açıklamada, 1 Eylül 2010'da başlayıp 31 Ağustos 2011'de son

Fındık ihracatında rekor kırıldı!

Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2010-2011 fındık ihracat sezonunda miktar bazında tüm zamanların ihracat rekorunun kırıldığını bildirdi.

Gürsoy yaptığı açıklamada, 1 Eylül 2010'da başlayıp 31 Ağustos 2011'de sona eren 2010-2011 fındık ihracat sezonunda 281 bin 330 ton iç fındık ihraç edildiğini, bunun miktar bazında tüm zamanların ihracat rekoru olduğunu belirtti.

Bu döneme kadar sezon bazında en fazla 100 ülkeye fındık ihraç etme başarısı gösteren ihracatçıların son sezonda 108 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora daha imza attıklarını vurgulayan Gürsoy, şöyle devam etti:

''Ülke grupları bazında fındık ihracatı rakamları incelendiğinde 2010-2011 sezonunda AB ülkelerine yapılan ihracatın ülkemiz fındık ihracatı içerisindeki payı yüzde 74,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Son iki sezonda AB ülkelerine yönelik ihracatın yüzde 75'in altına düşmesi, yıllardan bu yana ihracatımız içerisindeki payı yüzde 82 civarında gerçekleşmesi göz önünde bulundurulduğunda, AB ülkelerine yönelik ihracatımızın artık yavaş yavaş yüzde 75 bandının altına gerilediğini göstermektedir. Söz konusu durumun, tek pazara bağımlılıktan kurtulmanın bir işareti olduğu, yıllardan bu yana klasik pazarlarımız dışında da fındığın tanınması ve tüketiminin artırılmasına yönelik olarak Fındık Tanıtım Grubu tarafından yürütülen çalışmaların da bu durumun oluşmasında olumlu katkısı olduğu göz ardı edilemez.''

-DENİZAŞIRI ÜLKELERDE TANITIM İŞE YARADI-

Oğuz Gürsoy, yıllardır hedef pazar olarak fındık ihracatının artırılmaya çalışıldığı, denizaşırı ülkelere ihracatın 17 bin 935 tondan yüzde 37,88 oranında artışla 24 bin 728 tona ulaştığını, burada Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik Fındık Tanıtım Grubu tarafından yıllardır yürütülen özverili çalışmaların meyvelerinin alınmaya başlandığını vurguladı. Gürsoy, bu ülkeye yapılan iç fındık ihracatında bir önceki sezona oranla yüzde 58,7 oranında artış sağlandığını kaydetti.

Fındık ihracatının cins bazındaki profilini de analiz eden Gürsoy, şu bilgileri verdi:

''2000'li yılların başına kadar genel fındık ihracatımızın yüzde 70'ini teşkil eden natürel iç fındık ihracatımızın yüzde 60'lar seviyesine gerilediğini ve son yıllarda işlenmiş fındık ihracatımızın yüzde 40'lar bandına oturduğunu söyleyebiliriz. Bu durum ülkemize daha fazla döviz girdisi ve katma değer sağlamaktadır. İstihdama olumlu yansımaları bulunmaktadır. Yapılacak tevsi yatırımlarla işlenmiş fındık ihracatımızın genel ihracatımız içerisindeki payını yüzde 70'lere çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece daha fazla katma değerin ülkemizde kalmasının yanı sıra istihdam artışı sağlayacağız.''

Türkiye, 1 Eylül 2010-31 Ağustos 2011 tarihleri arasında 281 bin 330 ton iç fındık ihraç ederek, karşılığında 1 milyar 783 milyon 567 bin 587 dolar gelir sağlamıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi