EYT'de ilk emekli maaşları ne zaman alınacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da (EYT), son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor.

EYT'de ilk emekli maaşları ne zaman alınacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 bütçe görüşmelerinde, herkesin merak ettiği prim gün sayısı ve yıl sayısı ile ilgili son noktayı koymuştu. Bilgin’in açıklamaları ardından gözler Aralık ayında Meclis’e gelmesi beklenen EYT yıl sonunda yasalaşacak ve yeni yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak. İlk etapta 1.5 milyon kişinin faydalanacağı EYT, kimleri kapsıyor, kimler faydalanabilecek? İşte, EYT’de ilk emekli maaşlarının alınacağı tarih ve daha fazlası…

EYT’de ilk emekli maaşları ne zaman alınacak, kaç kişi yararlanacak? EYT’nin ne zaman çıkacağı, kimlerin yararlanabileceği ve kimleri kapsayacağı ile ilgili araştırmalar devam ederken, Bakan Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuya ilişkin merak edilenleri açıkladı. 2023 bütçe sunumu yapan Bilgin, EYT’den öncelikle 1.5 milyon kişinin yararlanacağını söyledi. Bu rakamın yıl sonu itibarıyla değişebileceğini aktaran Bilgin, herkesin aklına takılan prim konusu ile ilgili ise ‘prime takılanlar olmayacak’ dedi. Bakan Bilgin’in açıklamalarının ardından, EYT’den yararlanmayı bekleyen 7 milyona yakın vatandaş, ilk emekli maaşlarını ne zaman alacaklarını ve kimlerin EYT’den yararlanabileceğini sorgulatmaya başladı. Biz de sizler için konu hakkında akıllarda soru işareti kalmaması adına merak edilen diğer detayları aktardık. İşte, EYT 12 Kasım son durum…

EYT’DE İLK EMEKLİLİK MAAŞI NE ZAMAN ALINACAK?
EYT düzenlemesinin ardından emekli olmak için EYT’liler SGK’ya başvuruda bulunacak. Aralık ayında ilk emekli maaşının alınacağı, Ocak ayında dilekçe verileceği ve Şubat ayında emekli olunabileceği gibi tahminler söz konusuydu. Bu kapsamda, EYT’lilerin yasa çıktıktan sonra, ilk emekli maaşlarını hızlı bir şekilde almaları bekleniyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da emekli maaşı ile ilgili dikkat edilmesi gereken nokta, başvurunun yapıldığı ayı izleyen ay başında ayıkların bağlanması. Fakat emekli maaşı bağlanması için öncelikle, EYT’lilerin prim gün sayısı ve çalışma yılı şartlarını tamamlayıp tamamlamadıkları kontrol edilecek. Emeklilik hakkı elde edenlerin, 2023’ün Şubat-Mart ayından itibaren emeklilikten yararlanabileceği düşünülüyor.

EYT’DEN KİMLER YARARLANABİLECEK?
EYT yasasından ilk etapta, 1999 Eylül ayından önce sigorta girişi olanların çalışma yılı ve prim gün sayısını dolduran 1. 5 milyon kişi faydalanacak. Ardından, Bakan Bilgin’in açıkladığı prim gün sayıdı ve çalışma yılını dolduran 4 milyon  kişinin emekli olması bekleniyor. Yani EYT’den toplam 5.5 milyon kişi yararlanacak. EYT’de, 8 Eylül 1999 öncesinde kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü doldurma koşulu getirilirse, düzenlemeden EYT’lilerin hepsi yararlanabilecek. Fakat, sigortalılık süresi ve 5000 prim günü tamamlanmışsa veya koşullar ne zaman yerine getirilirse o gün emekli aylığı için talepte bulunabilecekler.

EYT 12 KASIM 202 SON DURUM
Bakan Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda EYT konusunda herkesin aklına takılan soruları yanıtladı. Bilgin, Haziran’da alınan veri ile ilk etapta 1.5 milyon EYT’linin emekli olabileceğini ve bu rakamın yıl sonundan sonra değişebileceğini söyledi. Bakan Bilgin, ayrıca prime takılanlar olmayacağına, 8 Eylül 1999 önesi prim gün şartını değiştirmeyeceklerine değindi.

Prim gün ve yıl sayını kaldırmayacaklarının da altını çizen Bakan Bilgin, kadınlar 20 yıl, erkekler ise 25 yıl şartını yerine getirdikleri takdirde EYT yasasından yararlanabileceklerini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi