EYT 18 yaşından önce sigortalı olan EYT'li sayılacak mı?

SSK’lı ve Bağ-Kur’lu milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT’de son viraja gelindi. Aralık ayında sorunun çözüme ulaşması beklenirken konuya dair detaylarda ortaya çıkmaya başladı.

EYT 18 yaşından önce sigortalı olan EYT'li sayılacak mı?

 Buna göre; emeklilik hesabı yapılırken 18 yaş öncesi de hesaba katılacak. Aynı zamanda 18 yaşından önceki çalışmaların emeklilik hesabına dahil edilmesi konusunda Nisan 1981 tarihi büyük önem taşıyor.Uzun süredir üzerinde çalışılan Emeklilikte Yaşa Takınlanlar düzenlemesine yönelik çalışmalar devam ederken sayıları milyonları bulan mağdur gözlerini aralık ayına çevirdi. SSK'lı, Bağ-Kur'lu, tarım sigortalısının sorunlarına çözüm olması beklenen yeni düzenleme için Aralık ayına işaret edilmişti.

İŞİSİZLİK SİGORTASI TARİHİNE GÖRE HESAPLAMA YAPILIYOR
Emeklilik için başlangıç yaşı 18 olarak kabul ediliyor. Ancak, 8 Eylül 1999 tarihinde önce yapılan işe girişler farklı olarak hesaplanıyor. İşsizlik Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girmeden önce işe giriş tarihi 18 yaş öncesinde ya da sonrasında olmasına bakılmadan kademeli sisteme tabi tutuluyordu.
Diğer yandan 18 yaş öncesi sigortalı kabul edilmenin bir istisnası bulunuyor. Buna göre; 1 Nisan 1981 yılından önce işe giren kişiler 18 yaşından küçük olsalar bile emeklilik hesabına çalıştıkları günle ekleniyor. Bu da emekliliği öne çekiyor.  Bu gruptakiler 14 yaşında ilk defa sigortalı olsa da sigortalılık başlangıcı kabul edilerek emeklilik şartları buna göre hesaplanıyor. 18 yaşından önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları primleri prim ödeme gün sayılarının hesabına dâhil ediliyor. EYT 18 yaş öncesi bazı soruların yanıtları şöyle:

NİSAN 1981 BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR!
Nisan 1981, Eylül 1999 tarihleri 18 yaş altı sigortalılık süresi için büyük önem taşıyor. Bu kişiler, 18 yaş öncesinde ya da sonrasında olmasına bakılmadan işe giriş tarihine göre kademeli sisteme tabiler. Normal şartlarda sigorta başlangıç süresi 18 yaşını doldurduğunuz andan itibaren başlıyor. Ancak, bu durum 1 Nisan 1981 öncesi sigortalı çalışmaya başlayan SSK'lıları etkilemiyor.

18 YAŞINDAN ÖNCE SİGORTAYA GİRENLER NASIL ETKİLENECEK?
Emeklilik şartlarının belirlenmesinde 18 yaş öncesi sigortalılık durumu dikkate alınır. Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamış bulunuyor ve Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi yapılmış oluyor. Bu şartları taşıması nedeniyle EYT'ten yararlanabiliyor. Eylül 1999 öncesinde yapılan sigorta girişi EYT düzenlemesinden yararlanma hakkı sağlayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi