Emekli ve memura yüzde kaç zam yapılacak? İşte detaylar

Türkiye’de 9 milyon emekli ve 3 milyona yakın memur 2023 yılında maaşlarına yapılacak olan zammı bekliyor.

Emekli ve memura yüzde kaç zam yapılacak? İşte detaylar

 Asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranına çevrildi. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün emekli maaşlarına asgari ücrete yapılan yüzde 54,6 oranında zam yapılmasını istediklerini söylerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den konuya dair açıklama geldi. Diğer yandan en düşüş emekli aylığının 5 bin 500, en düşük memur maaşının ise 12 bin 12 bin 747 liraya çıkacağı iddia edildi.
Asgari ücrete yapılan yüzde 54’lük zam emekli ve memur maaşları içinde emsal teşkil ediyor. Hal böyle olunca diğer ücretlerde de asgari ücrettekine benzer bir artış yapılması beklentisi oluştu. Hem emekli hem de memur maaşları için yavaş yavaş rakamlar telaffuz edilmeye başlanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz akşam konuya dair açıklamalar yaptı. 

ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIŞ YAPTIK
Bakan Bilgin, katıldığı bir televizyon programında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamma yönelik soruya "Geçtiğimiz sene kamu çalışanlarımıza, memurlarımıza enflasyonun üzerinde artış yaptık. Bu sene de çalışmalarımız devam ediyor. Bunu da çok kısa bir süre içerisinde, yılbaşından önce veya hemen sonra kamuoyuyla paylaşırız” cevabını verdi.  Program sırasında kendisine en düşük emekli maaşının 3 bin 500 lira olduğu hatırlatıldı. Bunun üzerine Vedat Bilgin, bu grupta Bağ-Kur'lu veya çok sınırlı prim yatırmış yaklaşık 500 bin kişinin bulunduğunu açıkladı. Bilgin, bu gruptakiler için de sosyal devlet anlayışıyla bir çalışma yapılacağını anlattı. 

“EMEKLİ AYLIKLARINA ASGARİ ÜCRET ORANINDA ZAM YAPILSIN”
Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, ise en düşük emekli aylıklarının asgari ücretin bir hayli altında kaldığını ifade ederek emekli aylıklarına asgari ücretteki artış oranında zam yapılması gerektiğini açıkladı. Ergün şu ifadeleri kullandı: Hükümetten bu oranlardaki bir artışı emekli aylıkları için de yapmasını istiyoruz. Emeklilerin buna çok ihtiyacı var. Çünkü bugün en düşük emekli aylığının asgari ücret karşısında küçüldüğü bir tablo ile karşı karşıyayız. 2002’de net asgari ücret 184 lirayken, en düşük emekli aylığı 252 liraydı. Yani en düşük emekli aylığı bile asgari ücretin üzerindeydi. Bu yıllar içerisinde en düşük emekli aylığı ile asgari ücretin eşit olduğun bir tabloya dönüştü. 2016’da en düşük emekli aylığının 1242 lira, asgari ücretin ise 1300 lira olmasıyla tablo asgari ücret lehine değişti. Sonraki yıllarda da asgari ücret en düşük emekli aylığının sürekli üzerinde oldu”

ENFLASYONLA BERABER REFAH PAYI ARTIŞI YAPILACAK
Öte yandan Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre yeni asgari ücretin oranında emekli aylıklarına zam yapılması halinde şu an 3 bin 500 lira olarak uygulanan emekli maaşları 5 bin lirayı aşacak. Yeni ücretler için enflasyon oranlarının yanında refah payı içinde bakanlık çalışmalarına devam ediyor. Memurlara bu yılın ocak ayında yüzde 5 toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 2,5 ilave artış yapıldı. 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 12 BİN TL
En düşük memur maaşında yüzde 35'lik artış yapılırsa 12 bin 292 lira seviyesine çıkacak. Yüzde 40 artış durumunda da bu tutar 12 bin 747 liraya olarak hesaplara yatacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler