Ekonomistler, kritik TÜİK verileri öncesi tahminlerini açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 85'i aşacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Kasım’da ekim ayı enflasyon verilerini açıklayacak.

Ekonomistler, kritik TÜİK verileri öncesi tahminlerini açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 85'i aşacak

TÜİK’in verileri öncesi ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentisi belli oldu. TÜFE’nin yüzde 3,54 artmasını bekleyen ekonomistler, ekimde yıllık enflasyonun ise yüzde 85,51'e yükselmesini öngörüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Kasım Perşembe günü açıklayacağı ‘ekim ayı  enflasyon verileri’ öncesinde AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan 19 ekonomistin, ekim ayı  enflasyon verilerine ilişkin tahminlerini açıkladı. Ankete katılan ekonomistler ekim ayında TÜFE'nin ve yıllık enflasyonun yükselmesini bekliyor.

Ankete katılan ekonomistlerin ekim ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 2,85 ve en yüksek yüzde 4,60 aralığında yer alırken beklentilerin ortalaması yüzde 3,54 oldu.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 85'İ AŞACAK
Ekonomistlerin yüzde 3,54 olan ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 83,45 olan yıllık enflasyonun yüzde 85,51'e yükseleceği hesaplanıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde bir önceki aya göre yüzde 3,08 artış göstermişti.

YIL SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 73,12
Öte yandan, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 73,88'den yüzde 73,12'ye geriledi.

TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ
Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son enflasyon raporunda yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 65,2'ye yükseltmişti. TCMB'nin bir önceki raporda yıl sonu beklentisi yüzde 60,4 olmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yıl sonu enflasyon tahminini Orta Vadeli Program ile aynı seviyeye çekti.

Yılın son enflasyon raporunda bankanın yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmini yüzde 60,4'ten yüzde 65,2'ye çıkarıldı. 2022 yılında enflasyonun yüzde 65,2 ile kapanacağını öngören TCMB takip eden yıl için ise keskin bir düşüş öngörüsünde bulundu. Buna göre TCMB 2023 yılında enflasyonun yüzde 22,3 olacağını tahmin etti. Bir önceki raporda bu tahmin yüzde 19,2 olarak kaydedilmişti.

TCMB bu beklentilere veri sunan göstergelerde de tahminlerini yukarı çekti. 2022 yıl sonu için gıda enflasyonu beklentisi yüzde 71,3'ten yüzde 75'e çıkarıldı. 2022 ortalama ham petrol fiyat tahmini 99,6 dolardan 100,5 dolara çıktı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi