Ekonomide Yoğun Veri Takvimi ve TBMM'de Önemli Görüşmeler

Türkiye, şubat sonu ve mart başında 2023 büyüme, dış ticaret ve enflasyon verilerini açıklayacak. TBMM, emekli ikramiyesi artışı içeren 8. Yargı Paketi'ni görüşecek.

Ekonomide Yoğun Veri Takvimi ve TBMM'de Önemli Görüşmeler

Türkiye ekonomisi, şubat ayının son günleri ve mart ayının başlarında bir dizi önemli istatistiksel verinin açıklanmasıyla hareketli günler yaşayacak. Gözler, özellikle perşembe günü açıklanacak 2023 yılı büyüme rakamlarına, cumartesi günü duyurulacak şubat ayı dış ticaret verilerine ve 4 Mart Pazartesi günü kamuoyu ile paylaşılacak enflasyon rakamlarına çevrildi.

Bu dönem, TBMM Genel Kurulu'nun da yoğun bir gündemle toplandığı bir zamanı işaret ediyor. Bugün yapılacak oturumda, emekli bayram ikramiyelerinin 3 bin liraya çıkarılmasını da içeren 8. Yargı Paketi'nin görüşülmesi bekleniyor. Paket kapsamında, suçtan kaynaklanan mal varlıklarının aklanması, silahlı örgütler ve terörizmin finansmanı gibi suçların bir şirket faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, ilgili şirkete kayyım atanması ve bu görevin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından üstlenilmesi öngörülüyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki sanayi altyapısına yönelik desteklerin süresinin uzatılması da gündemde.

2023 Büyüme Verileri ve Ekonomik Güven Endeksi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomik güven endeksi verilerini yarın kamuoyu ile paylaşacak. Ocak ayında aylık bazda %3,1 artarak 99,4 değerine ulaşan endeks, ekonomideki genel eğilim hakkında önemli ipuçları sunuyor. TÜİK, ayrıca perşembe günü 2023 yılına ve geçen yılın 4. çeyreğine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıklayacak. Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde %5,9 büyüyerek beklentileri aşmış ve üst üste 13. çeyrek büyüme performansını sergilemişti. Ekonomistler, GSYH'nin 2023'ün son çeyreğinde %3,97 artış göstermiş olabileceğini tahmin ediyor.

Dış Ticaret ve Enflasyon Rakamları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, 2 Mart Cumartesi günü Adıyaman'da şubat ayına ilişkin ihracat verilerini açıklayacak. Ocak ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre %3,6 artarak 20 milyar 28 milyon dolar olduğu ve tarihin en yüksek ocak ayı ihracat rekorunun kırıldığı belirtilmişti. Büyüme ve dış ticaret verilerinin ardından, yeni haftada tüm dikkatler TÜİK tarafından açıklanacak şubat ayı enflasyon rakamlarına yönelecek.

Bu yoğun veri gündemi, Türkiye ekonomisinin gelecek dönemde izleyeceği yolu daha net bir şekilde ortaya koyacak önemli göstergeleri içeriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler