Doğum ve askerlik borçlanması için kaç TL ödenecek? İşte detaylar

Milyonlar nefesini tutmuş EYT düzenlemesinin yürürlüğe gireceği tarihi bekliyor.

Doğum ve askerlik borçlanması için kaç TL ödenecek? İşte detaylar

Prim günü eksik olanlar ise askerlik ve doğum borçlanmaları ile günlerini tamamlamayı hedefliyor. Peki, “Doğum ve askerlik borçlanmasında kaç TL ödenecek?” Aralık ayında meclis gündemine gelecek olan EYT’nin yeni yılda yürürlüğe girmesi bekleniyor. 4 milyon kişiyi etkileyecek olan süreçte ilk etapta 1.5 milyon kişi emekli olacak. Konunun uzmanı Ahmet Kıvanç doğum ve askerlik borçlanması ile ilgili merak edilenleri anlattı.

EYT için geri sayım başladı. Sadece emekli olacak kişiler değil, aileleri de yeni düzenlemeden etkilenecek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konunun aralık ayında meclise geleceğini ilan etti. Diğer yandan prim günleri eksik olan vatandaşlar borçlanma yöntemi ile günlerini tamamlamak istiyor. Doğum ve askerlik borçlanmasında kaç TL ödenecek?

EKSİK PRİM GÜNÜ OLANLAR NE YAPACAK?
1999 yılı öncesi sigortalı olan ve belli bir prim günü sayısına sahip olan kişileri EYT kapsamına girmek için SGK’nın yolunu tuttu. Yapılan düzenleme ile kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl şartını dolduranlar emekli olacak. Bununla beraber 1999 yılı öncesi sigortalı olan ancak çeşitli sebeplerle prim günleri eksik olan binlerce kişi var. Bu kişiler askerlik ve doğum borçlanmaları ile günlerini doldurarak EYT’den yararlanmak istiyor.

5 BİN PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR TAMAMLAMALI
Habertürk canlı yayına katılan Ahmet Kıvanç konuya dair detayları anlattı. Doğum ve askerlik borçlanması hakkında konuşan Kıvanç prim günlerinde bahsederek “ SKK’lılar için 5 bin prim günü aranacak. Dolayısıyla 5 bin prim günü olan kişilerin eksiği yok. Beş binin altında ise bu kişilerin prim günlerini tamamlaması gerekiyor” sözlerini kullandı. 

DOĞUM BORÇLANMASINDA 50 BİN LİRA BORÇLANMAK GEREKİYOR
Açıklamasına devam eden Kıvanç, “Doğum borçlanması kadınlar için en yaygın borçlanma şekli. Sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğan çocuklar için yapılan bir borçlanma. Her bir çocuk için iki yıla kadar yani 720 gün borçlanma yapma imkânı var. Toplamda da 2 bin 160 gün eksik primi tamamlama imkânı var. Bunun hepsini borçlanmak gerekmiyor. Hem doğum borçlanmasında hem de askerlik borçlanmasında sadece ihtiyaç kadar borçlanmak yeterli. 

Bugünkü asgari ücret üzerinden günlük prim tutarı 69 lira, bir çocuk 720 gün prim borçlanması yapılırsa 50 bin lira borçlanmak gerekiyor. Askerlik borçlanması keza 18 ay askerlik yapmış bir kişi bu sürenin tamamını yani beş yüz kırk günü borçlanmak istediği zaman 37 bin lira prim ödenmesi söz konusu oluyor. Burada beş bin güne göre hesapların yapılması gerekiyor. Bu günleri doldurmuşsa ya da önümüzdeki süreçte doldurma imkânı varsa, hiç uğraşmasınlar boşuna prim ödemelerine gerek yok.”

ASGARİ ÜCRETLE BERABER BORÇLANMA ARTIYOR
Diğer yandan borçlanma miktarı asgari ücrete göre belirleniyor. Bu yüzden borçlanma yapmak isteyenlerin asgari ücret zammından önce işlemlerini yapmaları öneriliyor. Gelecek yılın beklenmesi halinde çok daha fazla bir miktar ödemek durumunda kalınabilir. Asgari ücret kaç lira ise onun yüzde 32’si oranında aylık ödeme yapılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi