Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi pozitif bir seyir izliyor

Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi Yılın Zirvesinde: Küresel Piyasalarda Öncü Rol

Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi pozitif bir seyir izliyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 2024 yılının başından bu yana kaydettiği %21,1'lik getiri ile dünya genelindeki önde gelen borsa endekslerini geride bırakarak lider konumuna yükseldi. Küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz indirimleri beklentileri ertelenirken, pay piyasaları genel olarak pozitif bir seyir izliyor.

New York Borsası'nda teknoloji hisselerinin öncülük ettiği endeksler tarihi zirveleri zorlarken, gelişen ülke borsalarına olan ilgi artış gösteriyor. Bank of America'nın raporuna göre, gelişen ülke piyasalarına geçtiğimiz hafta 20,8 milyar dolarlık rekor bir nakit girişi yaşandı.

Türkiye ekonomisi, bu global eğilimlerden önemli ölçüde faydalanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, son dört haftada yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerine 498,4 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetlerine ise 319 milyon dolar yatırım yaptı.

BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana dolar bazında %16,2 artışla 294,5 puana ulaşarak 16 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Günlük ortalama işlem hacmi 97,9 milyar lira olurken, 7 Şubat'ta 133,6 milyar lira ile zirveye ulaştı.

Sektörel bazda incelendiğinde, bilişim sektörü %56,6 ile en çok kazandıran sektör oldu. Turizm %35,5, elektrik %29,7 değer kazanırken, bankacılık %12,5 ve holding endeksi %27,1 artış gösterdi.

Yılın en çok değer kazanan hisseleri arasında Vestel Elektronik %76,5, Akfen Yenilenebilir Enerji %66,4 ve SDT Uzay ve Savunma %56 ile öne çıktı. Diğer yandan, Qua Granite %25,4, Hektaş %9,2 ve Aksa Akrilik %4,5 değer kaybetti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre, 9 Şubat itibarıyla pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 7,2 milyon olurken, piyasa değeri 11,9 trilyon Türk lirası ile rekor kırdı. Risk Eğilim Endeksi (REKS), yabancı yatırımcılar için 64,3, yerli yatırımcılar için 63,1 olurken, genel risk iştahı 56,3 olarak ölçüldü.

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, Borsa İstanbul'daki yükselişin yeni bir başlangıç olabileceğini belirterek, endeksin 10.000 puan seviyesini hedeflediğini ifade etti. Doğan, BIST'in aşırı iskontolu durumu ve döviz kurlarındaki dengeli seyrin yabancı yatırımcıları cezbettiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler