Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi: Mart Aylarında On Yıllık Performans Analizi

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, son 10 yılda mart aylarında karışık performans sergiledi. 2022'de %14,8 ile zirve yaparken, 2020'de %15,4 düşüşle dibe vurdu. İnşaat endeksi her yıl daha iyi performans gösterdi.

Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi: Mart Aylarında On Yıllık Performans Analizi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, son on yıl boyunca mart aylarında karışık bir performans sergiledi. Analizlere göre, bu dönemde endeks, yükseliş kaydettiği dört ayda ortalama %9,44 oranında değer kazanırken, düşüş gösterdiği altı ayda ise ortalama %7,75 oranında kayıp yaşadı.

Son on yıllık periyotta, BIST 100 endeksinin en parlak mart ayı performansı %14,8'lik bir artışla 2022 yılında gerçekleşirken, en düşük performansını %15,4'lük bir düşüşle 2020'de kaydetti. Diğer ana endeksler - teknoloji, hizmet, ve mali - de benzer eğilimler gösterirken, sınai endeksi bu dönemlerde beş kez artış gösterdi.

Özellikle 2022, çeşitli sektör endekslerinin en iyi performans sergilediği yıl oldu. Mali endeks %15,56, hizmet endeksi %16,28 değer kazanırken, sınai ve teknoloji endeksleri sırasıyla %12,32 ve %10,01 oranında yükseldi. Buna karşın, 2020 yılı zorlu geçti ve hizmet endeksi hariç, diğer ana endeksler BIST 100 ile benzer düşüşler yaşadı.

Son beş yılın mart aylarına özel bir bakış atıldığında, inşaat sektörü endeksinin her yıl BIST 100'e kıyasla daha iyi bir performans sergilediği dikkat çekiyor. Aynı zamanda, 71 hisse senedi son beş yılın en az dört mart ayında BIST 100 endeksini geride bırakarak dikkat çekici bir performans sergiledi.

Sektörel bazda incelendiğinde, halka arzlar %10,5, ticaret %8,6, finansal kiralama faktoring %4 ve bilişim %2,4 ortalama getiri ile son beş yılın en az dört mart ayında BIST 100'ü aşan sektörler oldu. İnşaat sektörü, son beş yılın tamamında BIST 100 endeksine göre ortalama %7,7 daha iyi performans gösterdi.

Performanslarıyla öne çıkan hisseler arasında Prizma Press, İnfo Yatırım, Ersu Meyve ve Gıda, Pınar Et ve Un Sanayi ve Merko Gıda yer alırken, Doğuş Gayrimenkul, Güler Yatırım Holding, Dagi Yatırım Holding, Prizma Press ve Formet Metal ve Cam Sanayi, son beş yılın en az dört mart ayında endeks üzeri getiri sağlayarak yatırımcıların dikkatini çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler