Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması başladı! İşte Trabzon'da uygulanacak fark

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 81 ilde iki ay süreyle uygulanacak akaryakıt fiyatlarının tespitine ilişkin karar aldı.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması başladı! İşte Trabzon'da uygulanacak fark

EPDK'nin konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre kurum, benzin ve motorinde 81 ilde iki ay süreyle uygulanacak fiyat farkı tablosunu yayımladı.

EPDK tarafından dün yapılan açıklamada, tüketicileri korumak, sektörün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını devam ettirebilmek ve ortaya çıkan "kar oyunlarının" tekrarlanmaması amacıyla tavan fiyat uygulanması kararı alındığı duyurulmuştu.

70 KURUŞ SABİTİ

Peki, gerek benzin gerekse de motorin fiyatı yeni karar uyarınca nasıl hesaplanacak? TÜPRAŞ’ın vergiler dahil akaryakıt çıkış fiyatına, 70 kuruş eklenecek. Daha sonra rafineriye uzaklığa bağlı olarak illere göre değişen tutarlarda farklar konulacak. Örneğin İzmir'de, TÜPRAŞ çıkışı + 70 kuruşa 9 kuruş eklenecek. Daha sonra yüzde 18 KDV dahil edilecek. Böylece, ürünün satış fiyatı ortaya çıkıyor. Katkılı motorin ve benzin fiyatı, normaline göre 2 kuruş daha pahalı olacak.

EPDK, daha önce 2009, 2014 ve 2015 yıllarında da akaryakıtta tavan fiyat uygulamıştı. Bu, dördüncü uygulama olarak yerini aldı. Kurum, daha önceki uygulamalarında birkaç gün arayla illere göre geçerli olacak tavan fiyatları açıklamıştı. Bu kez da aynı yöntemin devam ettirilmesi bekleniyor.

PAYLAR NASIL OLACAK

EPDK, 2019 yılında satılan her litre akaryakıttan bayi ve dağıtım şirketinin alacağı payı belirlemişti. Kurum, bayinin yüzde 55, dağıtım şirketi yüzde 45 pay almasını karara bağlamıştı. Bu çerçevede yeni tavan fiyat kararı uyarınca örneğin İzmir’de her litre akaryakıttan kalacak 79 kuruşun yüzde 55’ini bayi alacak, kalanı dağıtım şirketine kalacak.

TRABZON'DA FARK 15 KURUŞ

Resmi Gazetede yayınlanan kararda il il uygulanacak farklar açıklandı. Trabzon için litre fiyatına 15 kuruş eklencek.  Yani TÜPRAŞ çıkışı + 70 kuruş + 15 kuruş + yüzde 18 KDV sonrasında Trabzon satış fiyatı ortaya çıkacak.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması başladı

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması başladı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi