Akaryakıta indirim bekleniyor! İşte güncel fiyatlar

Petrol devi ülkelerin topluluğu OPEC+'in üretimi azaltma kararının ardından ABD'den 'rezerv' hamlesi geldi.

Akaryakıta indirim bekleniyor! İşte güncel fiyatlar

ABD'nin bu adımının ardından akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluştu. OPEC+'nin kararı sonrası 98 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, ABD'nin adımı sonrası 89 dolar civarına kadar düştü. Bu gelişmelerle birlikte akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluştu. Bu ay içerisinde 5 kez zam, 1 kez de indirim gelen akaryakıta yeni indirim olup olmayacağı merak konusu oldu. Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, cuma gününden itibaren 1 liranın üzerinde indirim gelmesi bekleniyor. İşte petrol piyasasındaki son durum ve güncel akaryakıt fiyatları...Rusya-Ukrayna savaşı, dünya ekonomilerindeki faiz artışı ve son olarak OPEC+ grubunun, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 Ekim'de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini Kasım’dan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı Brent petrolde hareketliliğe neden oldu. Petrolün yükselmesine neden olan bu gelişmelerin ardından ise Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) akaryakıtta ivmeyi aşağı yöne çekecek yeni bir hamle geldi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin stratejik petrol rezervinden 15 milyon varil için satış bildirimi yayımlanacağı duyuruldu. Açıklamada ayrıca, ABD Başkanı Biden'ın gerekirse bu kış stratejik petrol rezervinden ek satışlara hazır olması için Enerji Bakanlığına çağrıda bulunacağı da belirtildi.

BRENT PETROL NE KADAR?
Dün 93 dolar seviyesine kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı kapanışı 92,41 dolar seviyesinde yaptı. Yeni güne yükselişle başlayan Brent petrol 93 dolara dayandı. Bugün saat 09.40 itibariyle güne yüzde 0,54’lük artışla başlayan Brent petrolün varil fiyatı 92,91 dolardan işlem görüyor. ABD tipi ham petrolün varili ise aynı dakikalarda 85,41 dolardan alıcı buldu.

EKİM, ZAM AYI OLDU
ABD'nin bu hamlesinin akaryakıt fiyatlarında düşüş getireceği belirtilirken benzin ve motorin indirimi olup olmayacağı merak ediliyor. Zira bu ay içerisinde motorine 5 kez zam gelirken bir kez de indirim geldi. Ekim ayı başında 23,12 lira olan motorinin litre fiyatı 29 liraya dayandı. Ancak geçtiğimiz hafta gelen indirimle 27,37 liraya düştü. Benzine ise ekim ayı içerisinde iki defa zam yapılırken henüz indirim gerçekleşmedi. Ekim ayı başında litre fiyatı bu ay 19,23 liradan 20,60 liraya yükseldi. Otogazda ise bu ay içinde tek haneden yeniden çift haneye yükseliş oldu.

DOLARDA ZİRVE TAKİBİ SÜRÜYOR
Akaryakıt fiyatlarında petrolün yanı sıra döviz kurları da etkili olurken son faiz indiriminin ardından 18.60 liraya kadar çıkan dolar, haftayı yatay seyirle bitirdi. Piyasaların yarın açıklanmasını merakla beklediği ekim ayı faiz kararında olası indirimin dolarda yükselişe neden olabileceği belirtiliyor.

1 LİRANIN ÜZERİNDE İNDİRİM
Sektör kaynaklarından edinilen bilgiyte göre, 22 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere Motorine 1 lira 10 kuruş indirim yapılması bekleniyor.

20 EKİM GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI
Son indirim sonrası Türkiye Petrolleri’nin internet sitesinden elde edilen verilere göre 3 büyük şehirde oluşan güncel akaryakıt pompa fiyatları şu şekilde;

İSTANBUL
Motorin: 27,37 TL
Benzin: 20,62 TL
LPG: 10,32 TL
ANKARA
Motorin: 27,51 TL
Benzin: 20,76 TL
LPG: 10,19 TL
İZMİR
Motorin: 27,52 TL
Benzin: 20,74 TL
LPG: 9,99 TL

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi