YÖK'ten açıklama geldi

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu. Eğitimciler, çok sayıda öğrencinin katsayı farkı kalktığı için dershanelere kayıt yaptırdığını, bu karar nedeniyle şimdi mağdur olacak

YÖK'ten açıklama geldi
Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu. Eğitimciler, çok sayıda öğrencinin katsayı farkı kalktığı için dershanelere kayıt yaptırdığını, bu karar nedeniyle şimdi mağdur olacaklarını belirtti. YÖK ise itiraz hazırlığında...

Bu karara göre, düz liseler ile aralarında imam hatip liselerinin de bulunduğu meslek liseleri arasında üniversiteye girişte katsayı farkı sürecek.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay'ın kararına itiraz edeceklerini söyledi. Zira YÖK'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Özcan, YÖK'ten ayrılışında, gazetecilerin Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Kararı internette incelediklerini ve ellerinde resmi bir karar bulunmadığını belirten Özcan, "önce resmi karar gelinceye kadar bekleyeceğiz. Ama ben bu arada öğrencilerimize seslenmek istiyorum: Onlar kesinlikle, kesinlikle herhangi bir kötü bir durumla karşılaşacaklarını düşünmesinler. En adaletli en iyi çözüm onlar için neyse o yapılacaktır. Bizim hazırlıklarımız var. Kurullarımızı toplayıp bu konuyu görüştükten sonra bu hazırlıklardan da sizi haberdar edeceğiz" dedi.

"Kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Özcan, "Ben kararı değerlendirmiyorum çünkü kurullarımız değerlendirecek, bu önemli bir şey. Benim kararım çok önemli değil, burası bir kurul biliyorsunuz" yanıtını verdi.

"Eşitsizlik devam ediyor mu?" sorusu üzerine Özcan, "Şimdi size bir şey söylemeyeceğim kurallarımızdan karar çıksın tartışalım ondan sonra görüşelim" dedi.

"Karara itiraz edecek misiniz?" sorusunu Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Tabii itiraz ediyoruz. O hakkımız var biliyorsunuz" diye yanıtladı.

Kararın gerekçesinde, herkese eşit bir katsayı uygulamasıyla, farklı hukuki statüdeki öğrencilerin aynı konumda değerlendirilmesi sonucu anayasal eşitlik kuralı ile çelişkili bir durum yaratıldığı, bu uygulamanın, hukuksal statüsü farklı olanları eşit koşullara tabi kılarak hak kaybı ve ihlaline sebep olacağı belirtildi.

Olayın geçmişi

İstanbul Barosu Başkanlığı, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun (YÖK) yükseköğretime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Dairenin kararında, milli eğitim sisteminin yönlendirmeye ilişkin kuralları ile 2547 sayılı Yasanın 45. maddesinde yer alan kurallar yürürlükte ve uygulanıyor iken, bu kuralların uygulanmasını bertaraf edecek şekilde alınan dava konusu kararın, eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozacak nitelik taşıdığı ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacının dışına çıkıldığının görüldüğü vurgulandı.

"Telafisi güç ve imkansız zararlar oluşur"

Kararda, "Bu durumda, dava konusu kararın 3, 4. ve 5. maddelerinin, dayanağı yasa hükümlerine aykırı olduğu gibi eğitim sisteminin, hukuka uygun oldukları istikrar kazanmış yargı kararları ile de ortaya konulmuş olan amaç ve ilkelerine, hukuka ve hakkaniyete uygun değildir. Dava konusu kararın uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar oluşacağı da açıktır" denildi.

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Hüseyin Korkut, kararın hiçbir hukuki gerekçesi olmadığını savundu.

Korkut, Danıştay'ın aldığı bu kararın bir boşluk oluşturacağını, eski uygulama ortadan kalktığı için yerine koyulabilecek yeni bir uygulamanın da bulunmadığını kaydetti.

"İstanbul Barosu'nun başvurusunu değerlendirmişlerdir fakat bu konuda düzenleme yapma yetkisi YÖK'e aittir" diyen Korkut, "YÖK umuyoruz ki küçük bir düzenlemeyle bu haksızlığı giderecek yeni bir karar alacaktır. Çünkü artık bu yoldan geriye dönüş yoktur. Daha önce bir öğrenci velisinin katsayı ile ilgili Danıştay'a yaptığı başvuruda, Danıştay bu konudaki yetkinin YÖK'e ait olduğunu belirterek bu konuya emsal olabilecek bir karar vermiştir. Şu an aldığı kararla çifte standart uyguladığını bir kez daha göstermiştir. Hükümet'in YÖK Kanunu'nun 44. maddesinde değişiklik yaparak adaletsiz uygulamalara nihai olarak son vereceğini ümit ediyoruz. Mezunlarımızın bir daha haksız katsayı uygulaması ile mağdur olmamaları için bu işin takipçisiyiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Eğitim