Üniversiteyi bitiren sınır dışı

Avrupa'da birçok ülke vasıflı insanların göçünü yaygınlaştırmaya çalışırken Fransa tam tersi bir uygulamayı devreye sokmayı planlıyor.Buna göre Avrupa Birliği ülkeleri dışından üniversite okumak için gelen öğrencilerin eğitim süreleri bitiminde ülkelerine

Üniversiteyi bitiren sınır dışı

Avrupa'da birçok ülke vasıflı insanların göçünü yaygınlaştırmaya çalışırken Fransa tam tersi bir uygulamayı devreye sokmayı planlıyor.

Buna göre Avrupa Birliği ülkeleri dışından üniversite okumak için gelen öğrencilerin eğitim süreleri bitiminde ülkelerine geri dönmeleri sağlanacak. Fransız İçişleri Bakanı Claude Guéant, valiliklere ve üniversite yönetimlerine gönderdiği yazıda bu konuda hassasiyet istedi.

Avrupanın en çok yabancı öğrenci ağırlayan iki ülkesinden biri olan Fransa, yabancı öğrencilerle ilgili yasayı ağırlaştırıyor. Fransa İçişleri Bakanı Claude Guéant ve Çalışma Bakanı Xavier Bertrand yayınladıkları genelgede AB üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrencilerin geri gönderilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Fransa'da eğitim hayatına devam eden binlerce öğrenciyi ilgilendiren yeni uygulama, elde ettiği üniversite diplomasıyla iş bulma hayali kuran yeni mezunların durumunu daha karmaşık bir duruma sokuyor.

Yüksek Öğretim Bakanı Laurent Wauquiez ise rektörleriyle yaptığı toplantı sonrası yaptığı açıklamada uygulamayı hafifletme sözü verdi. Genelgenin uygulamada zorluklar çıkarabileceğini belirten Wauquiez, "Amaç sistemin düzgün işlemesidir. Yapmamız gereken, öğrenci vizesi konusunda daha seçici davranmak. Ülke olarak dünyanın en iyi öğrencilerini çekebilmeliyiz." diye konuştu. Uygulamanın Fransa'nın yabancı ülke öğrencilerine sınırlarını tamamen kapatacağı şeklinde anlaşılmaması gerektiğini belirten Wauquiez, bu bağlamda üniversite yöneticilerine daha fazla sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

Üniversite Mezunlar Derneği Sözcüsü Fatma Chouaieb, şu anda hakim olan belirsiz durumun bir an önce son bulması gerektiğinini belirterek "Genelgeye ihtiyatlı yaklaşıyoruz. Yabancı mezunlar olarak uyanık olmak zorundayız." dedi. Şu ana kadar 30 öğrencinin Fransa'yı terk etmesi konusunda uyarı aldıklarını söyleyen sözcü durumun vahametini gözler önüne serdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Eğitim