Üniversite tercihi yapacak adaylara uzmanlardan kritik uyarı

Öğrencinin baskı ortamında olmadan tercih yapması gerektiğini söyleyen İpek Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tuğba Uzer Yıldız, istenmeyen bir mesleğin bireyleri depresyona soktuğunu vurguladı. Yıldız, “Türkiye’de psikolog istihdam açığı

Üniversite tercihi yapacak adaylara uzmanlardan kritik uyarı
Öğrencinin baskı ortamında olmadan tercih yapması gerektiğini söyleyen İpek Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tuğba Uzer Yıldız, istenmeyen bir mesleğin bireyleri depresyona soktuğunu vurguladı. Yıldız, “Türkiye’de psikolog istihdam açığı var” dedi.
 
Milyonlarca öğrencinin yarıştığı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları belli oldu. Artık sınav maratonu geride kaldı. Şimdi sıra, hayatın en önemli tercihlerinden birini yapmaya geldi. İpek Üniversitesi İnsan ve Toplum Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Tuğba Uzer Yıldız, bu zor ve stresli dönem için uzmanlar, öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulundu.
 
ÖNCE MESLEĞİ TANIYIN
 
Tercih döneminin öğrenciler kadar aileleri de yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Yıldız, meslek seçiminin önemine vurgu yaptı.
Öğrencilerin seçecekleri meslekle ilgili önce bilgi edinmeleri gerektiğini belirten Yıldız, zorla seçilen bir bölümün çocuğu bunalıma sokacağını kaydetti.
 
BASKI DEPRESYON YAPAR
 
Yıldız, “Bir öğrenci annesini babasını memnun etmek için bir bölüme giderse ve o bölüm onun yapısına uygun değilse, başarısız olma ihtimali çok artıyor. Bu da hayatta mutsuzluk, huzursuzluk ve depresyon gibi birtakım sorunlara yol açabiliyor. Baskı asla olmamalı” diye konuştu.
Ailelerin fikirlerini objektif bir şekilde söylemelerinin önemli olduğunu dile getiren Yıldız, zorlama olmaması gerektiğini aktardı.  
 
Günümüzde meslek anlayışının değiştiğini vurgulayan Yıldız, “Eskiden belli başlı meslekler öndeyken şimdi iş imkanlarıyla birlikte bir çok farklı meslekler ortaya çıktı. Bunu aileler bilmiyor olabilir. Bu konuda çocuklarıyla birlikte bilgi almaları lazım” ifadesini kullandı.
 
Öğrencilerin aileleriyle birlikte üniversitelerin tanıtım günlerine katılmasının önemli olduğunu belirtti.İnsanlarda görülen depresyon durumunun artmasının psikolojiye olan ihtiyacı artırdığını söyleyen Yıldız, özellikle klinik psikolojide üniversite kontenjanlarının arttığına değindi.
Depresif insanı tedavi etmenin ciddi bir eğitim gerektirdiğinin altını çizen Yıldız, sahaya psikologlar yetiştireceklerini ifade etti.
 
DELi DOKTORU ANLAYIŞI DEĞiŞTi
 
Beklentilerin artmasına bağlı olarak insanlarda stresin daha yoğun şekilde yaşandığına değinen Yıldız, bu durumun psikologlara olan ihtiyacı artırdığını dile getirdi. Psikolojiye bakış acısının değiştiğini kaydeden Yıldız, “Artık insanlar psikiyatriste gidilmesini normal karşılıyor. ‘Deli doktoru’ gibi yanlış bir düşünce yıkıldı” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler