Üniversite katkı paylarında değişiklik

Üniversite öğrencilerinin katkı payı ödemeleri ile ilgili yeni bir gelişme var.

Üniversite katkı paylarında değişiklik

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, ikinci öğretimde okuyan öğrencilerin öğrenim ücretlerine zam geldi. Ayrıca yabancı öğrencilerin öğrenim ücreti de bir öğrencinin bir yıl boyunca devlete olan maliyetinin en az iki katı kadar olacak.

Peki, tüm bunlar ne anlama geliyor? Yanıtı haberimizde...

İKİNCİ ÖĞRETİMDEKİ ÖĞRENCİNİN KATKI PAYINA %63 ZAM

Üniversiteyi ikinci öğretimde okuyan öğrencilerin katkı paylarına zam geldi. Bir öğrencinin devlete olan 1 yıllık maliyetine yapılan yüzde 63 oranında zammın ardından ikinci öğretim katkı paylarına da aynı oranda zam yapıldı.

Örneğin geçtiğimiz yıl tıp fakültesindeki bir öğrencinin maliyeti 25 bin 291 liraydı. Yapılan zamla bu yıl 41 bin 406 lira oldu. İşte bu artış, ikinci öğretimdeki tıp fakültesi öğrencisinin katkı payını bin 573 liraya çıkardı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre devlet üniversitelerinde birinci öğretimde eğitim alan öğrenciler, program sürelerini aşmadıkları takdirde yine harç ödemeyecekler. Bu öğrencilerin ödemeleri gereken ücretler devlet tarafından karşılanmaya devam edecek.

YABANCI ÖĞRENCİNİN KATKI PAYINA ZAM

Peki, hangi öğrenci ne kadar katkı payı ödeyecek? Örneğin bir tıp fakültesi öğrencisi. Birinci öğretimde okuyan eğer Türk vatandaşı öğrencisiyse katkı payı ödemeyecek. Öğrenim programını uzatanlar katkı payı verecek. Yabancı uyruklu bir öğrenciden öğretim durumu fark etmeksizin alınacak tutar, bir öğrencinin 1 yıl boyunca devlete olan maliyetinin 2 katı tutarında ödeme alınacak. Yani yabancı uyruklu bir tıp öğrencisi 82 bin TL ödeyecek. İkinci öğretimde tıp okuyan Türk öğrencinin vereceği tutar ise bin 573 TL. Bu tutarlar kamu üniversiteleri için geçerli olacak. Düzenlemeyle yabancı öğrenciler için kardeş indirimi getirildi. Yabancı uyruklu aynı aileye mensup birden fazla üniversite öğrencisi varsa üniversiteler yüzde 25 indirim uygulayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim