Trabzonlu Bedri Rahmi Eyüboğlu ile ilgili tez çalışması yapıldı

“Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Şiirlerinde Otobiyografik İzler" başlıklı tez hazırlandı

Trabzonlu Bedri Rahmi Eyüboğlu ile ilgili tez çalışması yapıldı

Giresun Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı yüksek lisans eğitimi gören Kebire Sali, Trabzonlu şair, yazar, ressam, heykeltraş “Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Şiirlerinde Otobiyografik İzler” başlıklı tezini savundu. Jüriyi Doç. Dr. Hatem Türk, Dr. Öğr. Üyesi Emine Bilgehan Türk ve  Dr. Öğr. Üyesi Emel Hisarcıklılar oluştururken üyeler otobiyografi konusuyla ilgili yapılan kaynakların yetersizliğinden bahsederek bu gibi çalışmaların bilim dünyasına önemli katkı sağlayacağını belirtti. Kebire Sali'nin kaleme aldığı tez başarılı kabul edilirken Sali  çalışmasını şöyle özetledi: 

“Bedri Rahmi Eyüboğlu Trabzon’un önemli değerlerinden biridir. Şair, ressam, öğretmen gibi kimlikleriyle sanat dünyasının farklı alanlarında çalışmalar yaptı. Bedri Rahmi Eyüboğlu hakkında yapılan araştırmaların çoğu ressamlığı üzerinedir. Bu noktada yaptığım çalışma ile bu eksik alana katkı sağladığımı düşünüyorum. Otobiyografik incelemenin, şiirleri anlamlandırma noktasındaki yeri oldukça büyüktür. Her sanatçı aslında doğup büyüdüğü yerin genel özelliklerini ömrü boyunca taşır ve bunu eserlerinde yansıtır. Dolayısıyla Bedri Rahmi’nin yazı, resim ve şiirlerinden Trabzon’u görmek mümkündür.  Kültürlü bir ailede yetişen şair, babasından Batı kaynaklarını öğrenirken annesinin de ilâhileriyle büyür.

Doğu ve Batı sentezini ilerleyen yaşlarda ortaya koyma temellerini, küçük yaşta elde eder. Sanatçının Fransa’ya gidişi de aslında kendi özümüze dönmenin gerekliliğini ona hatırlatan yerlerden biri olur. Dolayısıyladır ki şairin Anadolu’ya eğilişi, insanın emeğini ortaya çıkarışındaki amacı insana insanı hatırlatmaktır. Yurda dönüşünde çeşitli gezilerde bulunan sanatçının bu tavrı gördüğü manzaralar karşısında daha da belirginleşir. Resim ve şiirinin birbirini beslediği birçok eser yine bu gezilerde ortaya çıkar. Bedri Rahmi Eyüboğlu’na göre farklı sanat dallarını birbiri içerisinde eriterek bir eser ortaya çıkarmak daha anlamlı ve başarılıdır. 

Şiirlerinde insanı merkeze alan şair aslında ilerlemenin de yolunu çizmiştir. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirlerinde hayatına dair pek çok unsuru bulmak mümkündür. Trabzon’un kültürel havası içerinde büyüyen şairin dizelerinde, şehre ait birçok mekân belirir. Anılar mısralarında tekrar canlanarak Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun duygu ve düşünce dünyasını ortaya koyar. Trabzon’un yerinde duramayan uçarı çocuğunun tutumu dikkat çekicidir. Şiirlerini meydana getiren kavramların çoğu aslında şaire görünürlük kazandıran unsurlardır.

Bu çalışma ile birlikte, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun uygarlaşma yolunda ağabeyi Sabahattin Eyuboğlu ile attığı adımların izlerini sürmenin hem hocam Doç. Dr. Hatem Türk hem de kendi adıma onurunu yaşıyorum.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim