"Trabzon İttihatçıların en önemli merkezlerinden biri"

KTÜ’de İttihatçılık konferansı düzenlendi.

"Trabzon İttihatçıların en önemli merkezlerinden biri"

Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) “Türk Siyasî Hayatında İttihatçılık ve İttihatçılar” adlı konferans düzenlendi. KTÜ Tarih Kulübü tarafından Edebiyat Fakültesindeki konferans salonunda düzenlenen konferansa Araştırmacı-Yazar Av. İsmail Küçükkılınç katıldı.

Saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren KTÜ Tarih Kulübü Başkanı Arş. Gör. Murat Yılmaz Paris’e ve Cenevre’ye kaçıp oradan 2. Abdülhamid aleyhinde propagandadan ibaret neşriyat yapan Jön Türklerle vatan ve millet için Makedonya bölgesinde Bulgar komitacılarla savaşan İttihatçıların bir tutulamayacağını söyledi. Yılmaz “Bu devlet ne zaman dara düşse, bu millet ne zaman acı çekse İttihatçılar bilfiil harekete geçecek; bu vatan ve bu millet aleyhine çalışanlar, Kur’an’a, al bayrağa ve silaha yemin edenler tarafından yok edilecektir.” diye konuştu.

Konferansı gerçekleştiren İsmail Küçükkılınç, Makedonya'nın siyasî ve coğrafî şartlarının İttihatçılığın doğuşuna olan etkisini belirterek bu bölgenin Osmanlı’dan koparılması tehlikesi karşısında orada görevli subayların ve mülkî amirlerin endişeye kapılarak örgütlenmeye gittiğini söyledi. Bu insanların tek amaçlarının vatan sevgisi olduğunu ifade eden Küçükkılınç, Trabzon’un İttihatçıların en önemli merkezlerinden biri olduğunu da vurguladı. Özellikle 1. Dünya savaşı ve Millî Mücadele döneminde Trabzon’daki İttihatçıların birçok faaliyet gerçekleştirerek devlete hizmet ettiklerine dikkat çeken Küçükkılınç Trabzon’un tarihî kimliğinde yer alan İttihatçı ruhun, vatan sevgisi ve devlete hizmet etme anlayışının ana sebeplerinden olduğunu da sözlerine ekledi.

Çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin katıldığı konferansın sonunda KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan tarafından KTÜ Tarih Kulübü adına Küçükkılınç’a plaket sunuldu.




 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim