Sorunlar yaz-bozla çözülemez

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, milli eğitimde yaşanan sorunların yap-boz şeklinde değil de uzun süreli programlarla çözümlenebileceğini söyledi. Adıbelli, sendika üyeleriyle birlikte Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın to

Sorunlar yaz-bozla çözülemez

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, milli eğitimde yaşanan sorunların yap-boz şeklinde değil de uzun süreli programlarla çözümlenebileceğini söyledi.

Adıbelli, sendika üyeleriyle birlikte Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, bir haftadır Doğu Anadolu Bölgesi'nde çeşitli il ve ilçelerdeki okulları ziyaret ettiğini, idareci ve öğretmenlerin sorunlarını dinlediğini belirtti.

Trabzon'da ise iki gün boyunca çeşitli okulları ziyaret ederek, sorunları yerinde tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Adıbelli, ''Göreve geldiğimiz 3 yılda görmediğimiz il, ilçe yok. Sorunları yerinde görmeye, tespit etmeye önem veriyoruz. Bunun için de oturduğumuz yerden değil dolaşarak, görerek sendikacılık yapmaya gayret ediyoruz'' dedi.

Türkiye'de yaklaşık 135-140 bin öğretmen açığı bulunduğu belirten Adıbelli, ''Her yıl eğitim fakültelerinden 180 bin öğrenci mezun oluyor. Bunlar arasından 3, 5, hatta 6 yıl atama yapılmasını bekleyen öğretmenlerimiz var. Her yıl ayrıca 50 bin öğretmen emekli oluyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 3-5 bin öğretmenin atamasını yapıyor. Bu uygulama yanlıştır ve bir an önce düzeltilmelidir'' diye konuştu.

Eğitimin dünya ülkelerinin birinci gündem maddesi olduğunu, Türkiye'de ise yapılan yanlış uygulamalar ve yönetimler sonucunda 5 hatta 6. sıraya kadar gerilediğini öne süren Adıbelli, şunları söyledi:
''Eğitim ülkemizin birinci gündem maddesi olmalı ve sorunların çözümü için acilen çalışma yapılmalıdır. Özellikle ilçe ve köy okul idarecilerimiz okulların yakıt, elektrik, telefon masraflarını nasıl karşılayacakları konusunda büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bu masrafları velilerden de isteyemezler çünkü, öğrencilerin bir çoğunun velisi maddi sıkıntı içinde. Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi diğer bütçelerle karşılaştırılınca birinci sırada yer alıyor. Ancak bütçenin yarısı bedava kitaba, diğer yarısı da maaşlara gidiyor. Bu nedenle de diğer masraflara para kalmıyor.''

Adıbelli, özellikle doğu bölgesinde görev yapan öğretmenlerin buradan bir an önce ayrılmak için çeşitli yollara başvurduklarını, ''siyasi iktidarlar aracılığıyla'' ya da ''anlaşmalı evlilik'' yolunu tercih ettiklerini ileri sürdü.

Okul idarecilerinin banka müdürleri gibi geliri gideri hesaplayan, aynı zamanda da eğitimi yönlendirmeye çalışan kişiler haline geldiklerini iddia eden Adıbelli, ''Bu durum doğru uygulamalarla düzeltilmeli. Milli eğitimde yaşanan sorunlar yap-boz şeklinde değil de uzun süreli programlar yapılarak çözümlenebilir'' dedi.

Adıbelli, Trabzon genelinde 500 öğretmen açığı bulunduğunu, bu sorunun ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışıldığını belirtti

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim