Serbest kıyafetten sonra şimdi de..!

Eğitim camiası serbest kıyafetten sonra şimdi de okullarda mescit açılması konusunu tartışmaya başladı. 12 yıl zorunlu temel eğitimle birlikte öğrencilerin yaş sınırının arttığı ve isteyen öğrencinin namaz kılma hürriyetinin elinden alınamayacağını savunu

Serbest kıyafetten sonra şimdi de..!

Eğitim camiası serbest kıyafetten sonra şimdi de okullarda mescit açılması konusunu tartışmaya başladı. 12 yıl zorunlu temel eğitimle birlikte öğrencilerin yaş sınırının arttığı ve isteyen öğrencinin namaz kılma hürriyetinin elinden alınamayacağını savunurken, diğer bir kesim de bunun laiklik ilkesine aykırı olduğunu iddia ediyor.

710'u imam hatip lisesi ve 730'u imam hatip ortaokulu seviyesindeki 1440 okulunda yönetmeliklere göre zorunlu olarak mescit bulunduran Bakanlık, diğer okullarda da mescit açılmasıyla ilgili talepleri konunun hassasiyeti nedeniyle temkinli karşılıyor.
 
Oysa okullarda mescit açılıp namaz kılınmasının Milli Eğitim Bakanlığı'nın halen yürürlükte olan genelgesiyle tam 35 yıldır zaten serbest olduğu ortaya çıktı. Genelgeye göre, Süleyman Demirel'in Başbakan, Nahit Menteşe'nin Milli Eğitim Bakanı olduğu 1977'de okullarda mescit açılması ve namaz kılınması serbest bırakılmış. Üstelik de, eğitimcilere namaz kılmak isteyen öğrencilere kolaylık sağlama talimatı dahi verilmiş. Habertürk'ün ulaştığı genelge hakkında Bakanlık yöneticilerinin dahi haberdar olmadığı ortaya çıktı.
 
YÜRÜRLÜKTE
 
Bakanlığın 1977'de Anayasa'ya atfen verdiği emir, 1982 Anayasası'nın 24. maddesinde de varlığını aynen koruyarak bugüne kadar geldi. Genelgeyi kimse hatırlamasa da, bir iptal genelgesi yayımlanmadığı için halen yürürlükte olduğu da kesinleşti. Yani okul yöneticileri Anayasa'nın 24'üncü maddesindeki din ve vicdan hürriyeti ile ilgili amir hükümler ve bakanlık genelgesine dayanarak okullarda mescit açabiliyor.
 
O GENELGE
 
Milli Eğitim Bakanlığı ilginç genelgeyi bundan tam 35 yıl önce yayımladı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Nahit Menteşe adına 18079 sayılı resmi yazı, 13 Aralık 1977 tarihinde Müsteşar Abdurrahman Demirtaş imzasını taşıyor. Genelge, 9 Ocak 1978 tarihli MEB Tebliğler Dergisi'nin 11 inci sayfasında da yayımlandı. "İbadet etmek isteyen öğrenciler" konulu yazıda şöyle deniliyor:
 
"Bazı öğrenci velileri, Bakanlığımıza zaman zaman yaptıkları müracaatlarında ibadet etmek isteyen çocukları için okul müdürlüklerince gereken kolaylıkların gösterilmesini talep etmektedirler. Bilindiği gibi din ve vicdan hürriyeti, Anayasamızın 19. maddesiyle teminat altına alınmıştır. Bu itibarla Bakanlığımıza bağlı okullarda, ders saatleri dışında ibadetini yerine getirmek isteyen öğrencilere okul idarelerince mümkün olan kolaylıkların gösterilmesi gerekmektedir. Bilgi ve gereğini rica ederim." 
 
"BİZ GENELGEYİ CEZA ALMAMAK İÇİN BULDUK"
 
Eğitim mevzuatı Uzmanı-24 yıllık eğitimci Ahmet Kandemir, "Türkiye'nin en iyi eğitim mevzuatı arşivine sahip isimlerinden biri olarak ben de geçmişe dönük bu konuda ne yapıldığını araştırdım. Gördüm ki, aslında yapılan tartışmalar boşunaymış. Öğretmenlik mesleğine başladığımız ilk yıllarda biz de görev yaptığımız okullarda talep üzerine mescit açmıştık. Mescit açınca bizi şikayet ettiler.
 
Biz de dönemin MEB Nahit Menteşe'nin müsteşarının imzaladığı genelgeyi, Tebligler Dergisi'ni bulduk. Bu yazıyla soruşturmadan kurtulduğumuz gibi ceza da almadık. 1977'den günümüze ne bu genelge kaldırıldı ne de Anayasa'nın bu genelgeye dayanak yapılan din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına alan maddesi. Bir veli, çocuğu için okuldan mescit açılmasını talep ederse ve müdür de 1977 tarihli yürürlükteki genelgeye göre bunu sağlamazsa hem Anayasal suç işlemiş olur hem de Bakanlık emrine karşı gelmiş olur."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler