Özak: Spor karar vermeyi sağlıyor

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, ''Yurt yapımına katkının karşılığında bir teşvik getirilmesi gerekiyor, bu konuda çalışıyoruz. Türkiye'nin dördüncü teşvik bölgelerinde yurt yapıp devlete hibe eden vatandaşlarımıza, yurt yapıp işletenlere nasıl bir katkı s

Özak: Spor karar vermeyi sağlıyor

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, ''Yurt yapımına katkının karşılığında bir teşvik getirilmesi gerekiyor, bu konuda çalışıyoruz. Türkiye'nin dördüncü teşvik bölgelerinde yurt yapıp devlete hibe eden vatandaşlarımıza, yurt yapıp işletenlere nasıl bir katkı sağlarız? Özel sektörün önünü açmamız lazım, buna çalışıyoruz'' dedi.

Özak ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) temsilcileri ve öğrenciler, YURTKUR Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı öncesinde Anıtkabir'i ziyaret etti. Bakan Özak'ın, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Şeref defterini imzalayan Özak, şunları yazdı:

''Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Olağanüstü Genel Kurulu dolayısıyla Genel Kurul üyeleriyle birlikte huzurunuzdayız. Cumhuriyeti ve geleceği emanet ettiğin gençlere hizmet etmekten vermekten onur duyuyor, aydın kuşakların yetişmesi için heyecan ve gayretle çalışıyoruz. Ruhun şad olsun.''

Ziyaretin ardından Genel Kurul'un yapılacağı YURTKUR Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'na geçildi. Burada Gazi Üniversitesi öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından, YURTKUR tanıtım filmi izletildi. Daha sonra Bakan Özak'ın başkanlığındaki Genel Kurul için 2 başkanvekili ile 2 katip üyenin seçimi yapıldı.

Özak, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok sayıda nitelikli gence sahip olması nedeniyle çok şanslı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Atatürk'ün arzuladığı doğrultuda muasır medeniyetler seviyesine ulaşılması gerektiğini belirten Özak, ''Bunun için bilim ve teknolojiye çok önem vermemiz lazım. Bunu yıllardır yapmaya çalışıyoruz. Milli Eğitimimize, ARGE'ye çok fazla bütçe ayırmaya çalışıyoruz. Eğitime Yüzde 100 Destek projesiyle de çok fazla okul yapıldı. 145 bin derslik yapıldı, bu bir rekor'' dedi.

Özak, 21. yüzyılın bilgiyi elinde tutanların yüzyılı olacağını vurgulayarak, ''Nitelikli, girişimci, geçmişiyle övünen, bugünüyle barışık, yarınından emin, kendi rakibini dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki gençler olarak görüp kendini ona göre hazırlayan bir gençlik istiyoruz ki dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girelim'' diye konuştu.

Her geçen gün daha çok çalışarak gençlere hizmet veren YURTKUR Genel Müdürlüğünü kutladığını ifade eden Özak, üniversite sayısının ve kontenjanın arttığını, kalitenin artmasıyla birlikte talebin de fazlalaştığını, bu nedenle çok çabuk ve çok sayıda yurtların yapılması gerektiğini, bu kapsamda TOKİ ile yapacakları çalışmanın kendilerine büyük kolaylık sağlayacağını söyledi.

Yurt yapımına katkının karşılığında bir teşvik getirilmesi gerektiğini de ifade eden Özak, ''Bu konuda çalışıyoruz. Türkiye'nin dördüncü teşvik bölgelerinde yurt yapıp devlete hibe eden vatandaşlarımıza nasıl bir katkı sağlarız, yurt yapıp işletenlere nasıl bir katkı sağlarız? Özel sektörün önünü açmamız lazım, buna çalışıyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'de spor uzmanı olduğunu ancak gençlik uzmanı olmadığını anlatan Özak, Gençlik Ajansı kurulmasının önemine işaret ederek, ''Türkiye'de gençlikle ilgili kim yetkili diye sorduğumuzda cevap alamıyoruz. Milli Eğitim tabii ki yetkili ama eğitimiyle ilgili. Gençlerin kültürel, sosyal, mesleki, aidiyetle ilgili sorunlarını kim çözecek, bu konuda koordinasyon yok. Bu koordinasyon görevini inşallah biz alıyoruz'' dedi.

Çocukların spor, sanat ve kültürle buluşturulmaması halinde ortaya çıkan sonucun ''problemli bir gençlik'' olabileceğini belirten Özak, beden eğitiminin angarya ders olduğuna yönelik zihniyet değişiminin sağlanması gerektiğini belirtti.

Sporu bir gelişmişlik göstergesi olarak tanımlayan Özak, ''Bilim ve teknolojinin yanına sporu koymadığınız zaman, sanatı ve kültürü koymadığınız zaman siz gelişmiş olamıyorsunuz. Spor, çabuk ve doğru karar verebilmeyi sağlıyor. Başarılı olmak için de doğru ve çabuk karar vermemiz lazım'' diye konuştu.

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak ise kurumlarının 8 yıldır büyük değişim ve gelişim süreci içine girdiğini belirtti.

YURTKUR'un Türkiye'nin geleceği gençlere daha hızlı, daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarını 24 saat aralıksız sürdüren çok önemli bir kurum olduğunu ifade eden Albayrak, bu kapsamda çıkarılan kanunlara değindi.

6082 sayılı kanunla kurumun hizmet ağının genişleyerek uluslararası bir kimlik kazandığını vurgulayan Albayrak, ''YURTKUR, değişen yüzü ve hizmet kalitesiyle sadece ülkemizde değil, dünyada da ses getiren, fark edilen ve örnek alınan bir kurum olmuştur. Artık üniversite olmayan il kalmadığı gibi YURTKUR'un da olmadığı bir il yoktur. Nerede üniversite varsa biz oradayız. kapasitesi ve hizmet ağı genişleyen YURTKUR, yükseköğretimin vazgeçilmez bir unsurudur'' dedi.

YURTKUR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Ayhan da kurumun faaliyetleri, burs, öğrenim ve katkı kredisi alan öğrenci sayıları, borçların yeniden yapılandırılması, yurtlardaki beslenme hizmetleri gibi konularda bilgi verdi.

Bazı üniversite rektörleri ve öğretim üyeleri ile öğrenci temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, daha sonra Yönetim Kurulu üyelerinin seçimine geçildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler