ÖSS modeli değişiyor

Yeni model için sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerden görüş istendi. Sendikalar ise, ''Olgunluk sınavı yapılsın'' dedi. Sendikalar olgunluk sınavından yana tutum belirledi. Türk Eğitim-Sen, ortaöğretim 10. ,11. ,12. , sınıflara dönem sonunda müfre

ÖSS modeli değişiyor
Yeni model için sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerden görüş istendi.

Sendikalar ise, ''Olgunluk sınavı yapılsın'' dedi.

Sendikalar olgunluk sınavından yana tutum belirledi. Türk Eğitim-Sen, ortaöğretim 10. ,11. ,12. , sınıflara dönem sonunda müfredatla örtüşen sınav yapılmasını önerdi. Ardından ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek final sınavıyla üniversiteye geçişin sağlanmasını istedi.

Bağımsız Eğitim Sendikası da aynı yöntemi savundu. Lise öğrencilerinin gireceği olgunluk sınavının üniversiteye geçişte yüzde 25 oranında etkili olmasını önerdi.

İki aşamalı model önerisi...

Üniversiteler ise çok daha farklı bir model geliştirdi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi iki aşamalı sınav sistemini gündeme getirdi.

ÖSYM tarafından yapılacak ilk sınavın ardından tıp, hukuk ve eğitim fakülteleri gibi bölümler için ek sınav ya da mülakat hakkı tanınmasını önerdi.

Böylece öğrencilerin sınav başarılarının yanında kişisel yeteneklerinin de ölçülmesi gerektiği belirtildi.

Ancak tüm bu model önerileri içinde imam hatiplerle meslek liselerine yönelik katsayı ile ilgili net bir formül geliştirilmedi.

Türk Eğitim-Sen ''Katsayı kaldırılsın'' demekle yetindi. Ancak aralarında imam hatip liselerinin de bulunduğu meslek liselerinin yeni model içindeki yerinin ne olacağı açıkça belirtilmedi.

Bu konuda yine son sözün siyasi bir karar olarak hükümete bırakılacağı belirtiliyor.

Yeni ÖSS modelleri Yüksek Öğretim Kurulu'nun 23 Ekim'deki toplantısında gündeme gelecek. YÖK, önerileri değerlendirerek oluşturulacak modeli şekillendirmeye çalışacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler